De technieken uit dit onderdeel van het Taekwon-do zijn niet alleen de meest interessante Taekwon-do technieken, maar ook het meest geavanceerd. Ze zijn dan ook bedoeld voor praktische situaties, waarin zelfverdediging van belang is. Helaas is het soms een onderschikt onderdeel bij Taekwon-do verenigingen, hoewel dit eigenlijk het meest fundamentele onderdeel van Taekwon-do is.

Voorbeelden van zelfverdeding (hosinsul) zijn: verdedigen tegen grepen, verwurgingen, stoten, trappen en gewapende aanvallen. Uiteraard blijft het niet bij slechts afweren; controleren van de aanvaller en eventueel uitschakelen zijn even belangrijk.

Een belangrijke misvatting is dat er in Taekwon-do gebruik zou worden gemaakt van wapens. Dit is per definitie niet het geval. Taekwon-do is een vorm van ongewapend gevecht, waarbij echter wel verdedigingen tegen wapens getraind worden. Indien er gebruik zou worden gemaakt van wapens is er immers geen sprake meer van Taekwon-do, maar een vorm van gewapend gevecht.

Het behoeft geen verdere uitleg dat zelfverdediging niet vaak genoeg geoefend kan worden. Zeker in het geval van zelfverdediging tegen bijvoorbeeld een mes of stok.