De vierde tul, Won-Hyo, is vernoemd naar de monnik die het Boedhisme introduceerde in de Silla dynasty in het jaar 686 n.Chr. De tul telt in totaal 28 bewegingen en is vereist voor blauwe slip examen (7de kup)

De Taekwon-do leerling leert de volgende nieuwe technieken te oefenen in dit patroon:

 • Moa junbi sogi “A” – Gesloten gereedstand “A”
 • Niunja so sonkal nopunde anuro taerigi – Inwaartse meshandslag hoog in L-stand
 • Gojong so ahpjoomuk kaunde jirugi – Voorvuiststoot midden in gefixeerde stand
 • Guburyo junbi sogi “A” – Gebogen gereedstand “A”
 • Kaunde yeopcha jirugi – Midden zijwaartse trap
 • Gunnun so palmok dollimyo makgi – Voorarm cirkel blok in loopstand
 • Niunja so palmok kaunde daebi makgi – Defensief voorarmblok in L-stand

De Taekwon-do leerling leert de volgende ritme’s te oefenen in dit patroon:

 • Normaal tempo – Normal motion

Betekenis: Boedhistische monnik
Aantal bewegingen: 28
Graduatie: 5de kup
Begin: Gesloten gereedstand A

 1. Plaats de linker voet naar B tot een rechter korte stand richting B en maak tijdens het uitvoeren hiervan een dubbel voorarm blok.
 2. Maak een hoge binnenwaartse slag richting B met de rechter meshand en breng gelijktijdig de linker zijvuist voor de rechter schouder. Behoud de rechter korte stand richting B.
 3. Maak een middelhoge stoot richting B net de linker vuist en breng tegelijktijdig de linker voet door middel van een slip naar een gefixeerde stand richting B.
 4. Breng de linker voet naar de rechter voet en verplaats dan de rechter voet richting A, een linker korte stand vormend en maak tegelijktijdig een dubbel voorarm blok.
 5. Maak een hoge binnenwaartse slag richting A met de linker meshand en breng tegelijktijdig de rechter zijvuist voor de linker schouder. Behoud de linker korte stand richting A.
 6. Maak een middelhoge stoot met de rechter vuist en breng tegelijktijdig de rechter voet door middel van een slip naar een gefixeerde stand richting A.
 7. Breng de rechter voet naar de linker voet en draai het gezicht richting D en maak tegelijktijdig een rechter gebogen gereedstand richting D.
 8. Maak een middelhoge zijwaartse trap richting D met de linker voet.
 9. Laat de linker voet richting D zakken en vorm een rechter korte stand richting D en maak tegelijktijdig een middelhoog verdedigend blok richting D met de meshand.
 10. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een linker korte stand richting D, maak tegelijktijdig een middelhoog verdedigend blok richting D met de meshand.
 11. Verplaats de linker voet richting D tot een linker korte stand richting D en maak tegelijktijdig een middelhoog verdedigend blok richting D met de meshand.
 12. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een rechter lange loopstand richting D en maak tegelijktijdig een middelhoge steek richting D met de rechter rechte vingertoppen.
 13. Verplaats de linker voet richting E, draaiend tegen de klok in, en vorm een rechter korte stand richting E. Maak tegelijktijdig een een dubbel voorarm blok.
 14. Maak een hoge binnenwaartse slag richting E met de rechter meshand en breng tegelijktijdig de linker zijvuist voor de rechter schouder. Behoud hierbij de rechter korte stand richting E.
 15. Maak een middelhoge stoot richting E met de linker vuist en vorm tegelijktijdig een linker gefixeerde stand richting E door de voet richting E te slippen.
 16. Breng de linker voet naar de rechter voet en verplaats dan de rechter voet naar F en vorm een linker korte stand richting F. Maak teglijktijdig een dubbel voorarm blok richting F.
 17. Maak een hoge binnenwaartse slag richting F met de linker meshand en breng tegelijktijdig de rechter zijvuist voor de linker schouder. Behoud hierbij de linker korte stand richting F.
 18. Maak een middelhoge stoot richting F met de rechter vuist en vorm tegelijktijdig een rechter gefixeerde stand richting F door de rechter voet richting F te slippen.
 19. Breng de de rechter voet naar de linker voet en vorm een linker lange loopstand door de linker voet richting C te verplaatsen. Maak tegelijktijdig een cirkelblok richting CF met de rechter binnen voorarm.
 20. Maak een lage snelle voorwaartse trap richting C met de rechter voet. Behoud de positie van de handen zoals deze waren bij 19.
 21. Laat de rechter voet zakken richting C en vorm een rechter lopende stand richting C en maak tegelijktijdig een middelhoge stoot richting C met de linker vuist.
 22. Maak een cirkelblok richting CE met de linker binnen voorarm en behoud hierbij de rechter lopende stand richting C.
 23. Maak een lage snelle voorwaartse trap richting C met de linker voet. Behoud de positie van de handen zoals deze waren bij 22.
 24. Laat de linker voet zakken richting C en vorm een linker lopende stand richting C en maak tegelijktijdig een middelhoge stoot richting C met de rechter vuist.
 25. Draai het gezicht richting C en vorm een linker gebogen gereedstand richting C.
 26. Maak een middelhoge zijwaartse trap richting met de rechter voet.
 27. Laat de rechter voet zakken op de lijn CD en verplaats dan de linker voet richting B en vorm al draaiend tegen de klok in een rechter korte stand richting B. Maak tegelijktijdig een middelhoog beschermend blok richting B met de voorarm.
 28. Breng de linker voet naar de rechter voet en vorm een linker korte stand door rechter voet richting A te verplaatsen. Maak tegelijktijdig een middelhoog beschermend blok richting A met de voorarm.

Won-Hyo
Won-Hyo
Won-Hyo