Winternational OpenDonderdagochtend 12 februari verzamelden de leden van team LifeStyle – Rachid, Aleks, John, coach Robin en begeleider John Sr. – zich in Rotterdam Zuid om vanaf daar de reis naar Finland in te zetten. Helaas kon ik zelf niet deelnemen aangezien ik in Valkenswaard een paar weken gelden mijn quadriceps gescheurd heb. Er werd gevlogen vanaf Frankfurt Hahn, dus moesten er wel eerst de nodige kilometers met de auto’s gemaakt worden. De heenreis verliep zonder problemen en omstreeks tien uur ’s avonds konden we inchecken in ons luxe hotel in Tampere.

Aangezien we heel de vrijdag vrij voor onszelf hadden besloten we het nachtleven van Tampere maar eens te inspecteren. Helaas werd legitimatie overal gevraagd wat voor “Junior” helaas problemen bij de deur opleverde. Gelukkig konden we bij een wat duistere tent, “Spoetnik”, met een smoes toch naar binnen. De Spoetnik is een nogal vage tent waar allerlei punkers en Hell’s Angels achtige types zich te goed deden aan aardbeien shakes (?).

We werden nogal lastiggevallen door een tweetal junks, maar de verdere details daarvan zullen we de lezer maar besparen. Laten we het erop houden dat we ontdekt hebben wat een rood lintje op je jas betekent.

Aangezien het nachtleven ons amuseerd tot omstreeks zessen, zat het ontbijt er voor de meesten niet in. Ik besloot om 9 uur toch maar even een kijkje te nemen (voor zover mogelijk aangezien ik moeite had mn ogen open te houden) beneden. Daar trof ik gezellig John Sr. Aan die zat te genieten van z’n Engels ontbijtje.

Na het ontbijt kroop ik nog maar even mn mandje in om zo omstreeks twee-en Rachid en Aleks maar eens wakker te schoppen. We gingen nu dan maar even het dagelijkse leven in Tampere aanschouwen en deden wat winkels en warenhuizen aan. ’s Avonds troffen we John en John weer aan en konden we gezellig gezamenlijk gaan eten. Voor die tijd gingen we nog even naar de weging en ontmoette ik nog wat oude bekenden van ITF Belgie en ITF Engeland. Zaterdag moest er gepresteerd worden dus ging iedereen op tijd naar bed.

De wedstrijden op zaterdag werden ingeleid met een scheidsrechtersbijeenkomst en een coach bijeenkomst, waarbij Thierry Meyour de eerlijkheid van het spel continue benadrukte. Hij drukte de scheidsrechters op het hart dat het van levensbelang is voor de reputatie van de ITF om iedere deelnemer een eerlijke kans te geven. Ik moet zeggen dat dat aardig gelukt is gedurende het weekend.

Er werd zaterdag gestart met zwarte banders Tuls, gekleurde banders Tuls hierna en uiteindelijk sparring voor gekleurde banders op de zaterdagmiddag. Er werd geheel naar verwachting gepresteerd: elke Tul werd door ons verloren. Ik moest bij de gekleurde banders optreden als official en moet zeggen dat ik het beoordelen van de Tuls aardig lastig vond.

’s Middags mocht Aleks als eerste aantreden bij de zwaargewichten en hij presteerde zeer goed. Hij won eerst van een gigantische reus van circa 120 kilo, maar verloor z’n halve finale van een korte, potige Rus. Enigszins verbaasd was ik wel over die uitslag, aangezien ik het idee had dat Aleks wel gewonnen had. We hebben ’s avonds de video bekeken en moesten inderdaad concluderen dat het een close-call was.

Om het voor Aleks goed te maken besloot Rachid de tegenstand simpelweg te overdonderen met stoot-combinaties en crossen en hoge dolly chagi’s. Hij scoorde zeer veel op het hoofd en werd feitelijk met twee vingers in z’n neus na 3 partijen ruimschoots eerste.

De zaterdag zat er voor ons op na een bezoek aan de Hamburger tentā€¦.nee niet die bekende šŸ˜‰ Financieel waren we inmiddels al een aardig eind opgeschoten en het einde van de oorspronkelijk goedgevulde portemonnaie kwam aardig in zicht. Biertjes en andere consumpties a 5 eurie dragen daar dan ook grotendeels aan bij.

Zondag mocht “Junior” aantreden en hij heeft zondermeer geweldig gepresteerd. John kwam uit in de klasse -71 kilo, waarbij hij de enige junior was. Hij stond voornamelijk tegen volwassen dangraadhouders en had fysiek dus een aardige achterstand. Toch wist hij heel knap 3 van zijn 5 partijen te winnen. Helaas kwalificeerde hij zich net niet voor de halve finales aangezien de Europees Kampioen al zijn partijen won in zijn poule en een ander evenals John 3 wedstrijden had gewonnen.

’s Middags konden we genieten van een aantal aardige finale partijen. We lagen goed in een deuk toen onze anti-favoriet, Aleksander Borashevskinogwattus, een aardige dollyo op zn neus kreeg. Genoten werdd ook van de dames-finale -58 kg waar twee Russinen elkaar aardig de *(&% insloegen. Het was een onderlinge vete van St.Petersburg en Moskou.

De aanwezige teams waren: Rusland (ITF St.Petersburg, ITF Moskou), Estland (ITF Estland), Finland (ITF Finland, BlackEagle TKD), Engeland (Impact, UKTF), Belgie (ITF Belgie), Groenland (ITF Groenland), Nederland (LifeStyle). Het was net als vorig jaar een strak georganiseerd toernooi met een hoog niveau van de deelnemers. Ik zal er volgend jaar zelf ook weer bij proberen te zijn, maar dan 100% als fitte deelnemer.

’s Maandags hadden we nog heel de dag voor onszelf, aangezien we pas rond negen uur ’s avonds op het vliegveld hoefden te zijn. We landden in Frankfurt tegen twaalven, zodat mijn auto’tje rond 5-en ’s ochtends Aleks en Rachid kon afzetten in Rotterdam Zuid. De dinsdag mocht ik om 17 u weer lesgeven, en dat was geen pretje kan ik je verzekerenā€¦

Taekwon,

Robin Born