Tong-Il staat voor de oplossing van de hereniging van Korea, dat opgesplitst is sinds 1945. Het diagram weerspielt de homogeniteit van het Koreaanse ras. De tul is meestal vereist voor 7de dan (Master) examen. In de CD-Rom collectie van de ITF uit de jaren ’90 wordt Tong-Il uitgevoerd door de zoon van de grondlegger: GM Choi Jung Hwa.


Betekenis: Hereninging van Korea
Aantal bewegingen: 56
Graduatie: 6de dan
Begin: Parallelle gereedstand met een overlapte achterhand

 1. Verplaats de rechter voet richting C en vorm een linker lange loopstand richting D. Maak tegelijktijdig een middelhoge stoot richting D met de dubbele vuist. Voer langzaam uit.
 2. Verplaats de linker voet richting C en vorm een rechter lange loopstand richting D. Maak tegelijktijdig een horizontale slag met de dubbele meshand. Voer langzaam uit.
 3. Verplaats de linker voet richting D en vorm een rechter achtervoetstand richting D. Maak tegelijktijdig een middelhoog inwaarts blok richting D met de linker buiten voorarm.
 4. Maak een laag inwaarts blok richting D met de rechter palm en vorm tegelijktijdig een linker lange loopstand richting D door de rechter voet te slippen. Breng de linker zijvuist voor de rechter schouder.
 5. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een linker korte stand richting D. Maak tegelijktijdig een middelhoge stoot richting D met de rechter vuist.
 6. Maak een middelhoge stoot richting D met de linker vuist en behoud hierbij de linker korte stand richting D. Voer 5 en 6 snel achter elkaar uit.
 7. Verplaats de linker voet richting D met een stampende beweging en vorm een rechter korte stand richting D. Maak tegelijktijdig een hoge buitenwaartse slag richting D met de linker achterhand.
 8. Maak een inwaartse verticale trap naar de linker palm met het rechter omgekeerde voetzwaard.
 9. Laat de rechter voet zakken richting D met een stampende beweging en vorm een linker korte stand richting D. Maak tegelijktijdig een hoge buitenwaartse slag richting D met de rechter rugkant vuist.
 10. Maak een binnenwaartse verticale trap naar de rechter palm met het linker omgekeerde voetzwaard.
 11. Laat de linker voet zakken richting D en maak dan een horizontaal blok met de dubbele palm en vorm tegelijktijdig een rechter korte stand richting D door de linker voet te slippen. Voer langzaam uit.
 12. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een rechter lange loopstand richting D. Maak tegelijktijdig een hoog zijwaarts blok richting D met de omgekeerde meshand. Voer langzaam uit.
 13. Maak een middelhoog zijwaarts blok richting D met de linker omgekeerde meshand en behoud de rechter lange loopstand richting D. Voer langzaam uit.
 14. Maak een middelhoge stoot richting D met de rechter vuist en behoud hierbij de rechter lange loopstand richting D.
 15. Maak een middelhoge stoot richting D met de linker vuist en behoud hierbij de rechter lange loopstand richting D.
 16. Maak een neerwaartse trap richting AC met de rechter voet en behoud de positie van de handen zoals deze waren bij 15.
 17. Laat de rechter voet zakken richting C met een stampende beweging en vorm een linker korte stand richting C. Maak tegelijktijdig een neerwaartse slag richting C met de rugkant van de rechter vuist.
 18. Maak een buitenwaartse verticale trap richting BC met de linker voet en behoud de positie van de handen zoals in 17.
 19. Laat de linker voet zakken richting C met een stampende beweging en vorm een rechter korte stand richting C. Maak tegelijktijdig een neerwaartse slag richting C met de rugkant van de linker vuist.
 20. Maak een hoge stoot richting D met de linker vuist en vorm tegelijktijdig een rechter lange loopstand richting D door de linker voet te draaien.
 21. Maak een hoge stoot richting D met de rechter vuist en behoud hierbij de rechter lange loopstand richting D. Voer 20 en 21 snel achtereen uit.
 22. Verplaats de linker voet richting D en vorm een rechter achtervoetstand richting D. Maak tegelijktijdig een opwaarts blok met de linker BOW WRIST.
 23. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een linker achtervoetstand richting D. Maak tegelijktijdig een opwaarts blok met de rechetr BOW WRIST.
 24. Verplaats de linker voet richting C en vorm een linker lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een drukkend blok met de linker palm.
 25. Verplaats de rechte voet richting C en vorm een rechter lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een drukkend blok met de rechter palm. Voer 24 en 25 langzaam uit.
 26. Breng de linker voet naar de rechter voet en vorm een gesloten stand richting C en breng tegelijktijdig beide handen handen voor de lage buik in een cirkelbeweging. Raak de linker palm met de rechter meshand.
 27. Verplaats de linker voet richting D en vorm een linker lange loopstand richting D . Maak tegelijktijdig een stijgend blok met de linker meshand.
 28. Maak een hoge stoot richting D met de rechter vuist en behoud hierbij de linker lange loopstand richting D.
 29. Verschuif richting D en vorm een linker korte stand richting D. Maak tegelijktijdig een opwaartse stoot richting D met de linker vuist. Breng de rechter zijvuist voor de linker schouder.
 30. Verplaats de rechter voet richting C en vorm een linker lange loopstand richting D. Maak tegelijktijdig een hoge steek met de rechter gebogen vingertop.
 31. Verplaats de linker voet op lijn CD en vorm een rechter lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een stijgend blok met de rechter meshand.
 32. Maak een hoge stoot richting C met de linker vuist en behoud hierbij de rechter lange loopstand richting C.
 33. Verschuif richting D en vorm een rechter korte stand richting D. Maak tegelijktijdig een opwaartse stoot richting D met de rechter vuist. Breng de linker zijvuist voor de rechter schouder.
 34. Verplaats de linker voet richting D en vorm een een rechter lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een hoge teek met de linker gebogen vingertoppen.
 35. Maak een laag beschermend blok richting C met de omgekeerde meshand in een cirkelbeweging. Vorm tegelijktijdig een linker korte stand richting C door de linker voet te verschuiven.
 36. Maak een laag beschermend blok richting D met de omgekeerde meshand in een cirkelbeweging en vorm tegelijktijdig een rechter korte stand richting D door de linker voet te verschuiven.
 37. Maak een laag blok richting D met de rechter voorarm en een middel buitenwaarts blok richting D met de linker meshand. Vorm tegelijktijdig een linker lange loopstand richting D door de linker voet te slippen.
 38. Verplaats de rechter voet richting D in een stampende beweging en vorm een rechter lange loopstand richting D. Maak tegelijktijdig een hoge verticale stoot richting D met de dubbele vuist.
 39. Trek het rechter omgekeerde voetzwaard naar het linker kniegewricht en vorm een linker één-benige stand richting D. Maak tegelijktijdig een slag naar de linker pal met de rechter achter voorarm.
 40. Maak een middelhoge achterwaartse trap richting C met de rechter voet en trek beide handen in de tegengestelde richting.
 41. Laat de rechter voet zakken richting C en vorm een zittende stand richting A. Maak tegelijktijdig een w-vormig blok met de buiten voorarm.
 42. Verschuif richting C en behoud de zittende stand richting A. Maak tegelijktijdig een w-vormig blok met de buiten voorarm.
 43. Verplaats de rechter voet richting D in een stampende beweging , draaiend tegen de klok en vorm een zittende stand richting B. Maak tegelijktijdig een w-vormig blok met de buiten voorarm.
 44. Verschuif richting C en behoud de zittende stand richting B. Maak tegelijktijdig een w-vormig blok met de buiten voorarm.
 45. Trek het linker omgekeerde voetzwaard naar het rechter kniegewricht en vorm een rechter één-benige stand richting C. Maak tegelijktijdig een slag naar de rechter palm met de linker achter voorarm.
 46. Maak een hoge achterwaartse trap richting D met de linker voet en trek beide handen in tegengestelde richting.
 47. Laat de linker voet zakken richting C met een springende beweging en vorm een linker x-stand richting C. Maak tegelijktijdig een drukkend blok met de x-vuist.
 48. Verplaats de rechter voet richting D en vorm een linker lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een voorwaartse slag met de linker onder vuist.
 49. Verplaats de rechter voet richting C en vorm een rechter lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een voorwaartse slag met de rechter onder vuist.
 50. Maak een middelhoog drukkend blok richting C met de linker palm en behoud de rechter lange loopstand richting C.
 51. Maak een cirkelblok richting A met de rechter meshand en vorm een linker lange loopstand richting AD.
 52. Verplaats de linker voet richting C en vorm een linker lange loopstand richting C. Maak tegelijktijdig een middelhoog drukkend blok richting C met de rechter palm.
 53. Maak een cirkelblok richting B met de linker meshand en vorm tegelijktijdig een linker lange loopstand richting BD.
 54. Maak een hoge zijwaartse trap richting D met de rechter voet en vorm een beschermend voorarm blok. Laat dan het been zakken naar de linker voet en vorm een gesloten gereedstand richting D. Maak tegelijktijdig een dubbele zijwaartse elleboogsteek.
 55. Verplaats de linker voet richting D en vorm een zittende stand richting A. Maak tegelijktijdig een middelhoge zijwaartse stoot richting D met de linker vuist.
 56. Maak een middelhoge stoot richting D met de rechter vuist en vorm tegelijktijdig een linker lange loopstand richting D door de linker voet te draaien.

Tong-Il
Tong-Il
Tong-Il
Tong-Il
Tong-Il
Tong-Il
Tong-Il