Tim Kool Wereldkampioen WKATim Kool is al lang een bekende Tae Kwon-doïn en door zijn internationale optreden en behaalde resultaten kreeg ik van de WKA ( World Kickboxing & Karate Asociation) een uitnodiging voor een wereldtitelgevecht. Natuurlijk wilde Tim deze uitdaging aan en had maar drie weken om zich te kunnen voorbereiden op een gevecht van 7 x 2 minuten. Terwijl zijn tegenstander, Frederick Meiss (vijfvoudig wereldkampioen WKA), deze datum al lang van te voren wist, ervaren is en een goede voorbereiding kon treffen op dit gevecht. Natuurlijk is een groot Tae Kwon-do evenement met verschillende opponenten een zware opgave. Maar een titelgevecht over 7 rondes is een ander verhaal. Hiervoor moet je je op een andere wijze voorbereiden en dat hebben we in de drie weken die over waren zo goed mogelijk geprobeerd. Tim woog te zwaar en moest zijn eetpatroon drastisch aanpassen en trainde naast zijn gewone dagelijkse trainingen extra om zo’n gevecht zo goed mogelijk in te kunnen gaan. In principe is drie weken tekort. Maar Tim is altijd al dagelijks met Tae Kwon-do bezig en is daardoor redelijk in vorm. De datum kwam steeds dichterbij en Tim had al flink wat spanning in zijn lichaam. Hij wist wel dat hij een titelgevecht moest doen, maar geen van alle wist precies wat hem te wachten stond.

Vrijdagochtend 25 maart 2005, vertrokken we rond 10 uur naar Duitsland. Redelijk ontspannen en Tim zat net aan zijn gewicht en nam de hele weg geen druppel vocht of een hapje eten. Niet dat dat zou helpen en zeker ook niet goed voor je lichaam. Maar mentaal gezien was hij dus wel sterk. Eenmaal aangekomen in het hotel pakte we onze spulletjes uit en gingen we even de stad rondneuzen. Bij de eerste de beste etalage van een winkel zagen we een grote poster waarop een aantal gevechten werden aangekondigd. Twee daarvan waren titelgevechten. Een Europese- en een Wereldtitelgevecht. De tegenstander van Tim woont in de betreffende plaats waar het spektakel zou plaatsvinden en deze stond dus ook heel groot op de poster afgebeeld. Tim zijn zenuwen voelde je gewoon toenemen op het moment dat we de poster bekeken. Maar goed, ook zijn vader en ik waren gespannen. Op een geven moment gingen we verder lopen en zagen eigenlijk op de gekste plaatsen de aankondiging van dit kampioenschap. Om vijf uur werden we opgehaald door de organisatie om naar de officiële weging te gaan. In ons hotel verbleef ook een Ier, Shane, voor het Europese Titel gevecht. Ook deze jongen was aardig zenuwachtig en zou eveneens om vijf uur worden opgehaald! Eenmaal bij de weging ontmoetten we de tegenstanders in het echt en de spanning zat er bij iedereen goed in. Tim woog 73,5 kg en dus ruimschoots goed, hij moest tenslotte onder de 75 kg wegen.

Na de weging gingen we voor de ontspanning maar lopend naar het hotel toe om ons wat op te frissen en nog in een restaurant een lekkere avondmaal genieten. Naar bed en rustig slapen voor de volgende dag. De dag van de wedstrijd.

26 maart 2005
Tegen 20.00 uur gingen we weer naar de sporthal waar al diverse partijen hadden plaatsgevonden. Ongeveer 22.00 uur moest de Ier aantreden tegen zijn opponent en zodoende konden wij kijken hoe de organisatie omgaat met de titelgevechten. De Ier vocht als een leeuw in de partij die over vijf ronden van twee minuten zou verlopen. Maar zijn tegenstander was de betere en hij kon daar zeker gezien zijn conditie niets meer aan doen. Rond 23.00 uur werd Tim uitgenodigd naar de ring te komen en wij liepen daar gewoon naar toe zoals het ook bij Tae Kwon-do wedstrijden gebeurd! Rustig op ons “gemak” met een hoop adrenaline in je lichaam. Daarna kwam met een hoop vertoon de huidige wereld kampioen, Frederick Meiss, gekleed in een soort badjas en begeleid door muziek trad deze Wereldkampioen aan. Staande ovatie voor deze jongen door het Duitse publiek en zijn aanwezige fans. Na dit vertoon werd voor Tim het Nederlandse volkslied gespeeld en uiteraard volgde daarop het Duitse.

De eerste ronde:
Een hoop gejuich voor de Duitse favoriet. Tim bleef rustig en wist dat hij nog een lange weg te gaan had en hield Frederick op afstand in de tweede minuut van deze ronde had Tim al een redelijke voorsprong opgebouwd en Tim hield deze ronde op zijn naam.

De tweede ronde:
Het publiek was verward en zag dat de Duitser niet de man was die de partij kon maken, hij had het moeilijk op met de wijze waarop Tim hem bezig hield. Ook deze ronde was duidelijk in het voordeel van Tim.

De derde ronde:
De hoofdscheidsrechter had het door dat Tim duidelijk niet van plan was om de druk die op hem stond te verwaarlozen en Frederick moest er aan geloven. De hoofdscheidsrechter begon duidelijk tegen Tim gekeerde waarschuwingen te geven. Dit terwijl Frederick begon met opzettelijke fouten. Tim hield zijn hoofd koel. Deze ronde was duidelijk voor Tim. Eenmaal in de rode hoek aangekomen zag ik dat Tim er doorheen zat. Hij moest knokken voor wat hij waard was en ik bemerkte dat het zwaar voor hem was om deze drie rondes overduidelijk te knokken. Een stapje terug dacht ik, dus rustiger aan. Tim had inmiddels laten zien dat hij niet bang voor hem was en duidelijk met Tae Kwon-do ook dit spel kon spelen.

De vierde ronde:
Tim kreeg inmiddels het Duitse publiek op zij hand. Bij een waarschuwing tegen hem ging het publiek de scheidsrechter vermanen door “boe”te roepen. Tim kreeg door zijn optreden het publiek op zijn hand. Helemaal er door heen, Tim was moe maar nog niet klaar met zijn tegenstander.

De vijfde ronde:
De stemming zat er goed in. Er werd door Tim veel geklemd, want hij wist dat Frederick ook een professioneel bokser is en dus niet moest gaan klinchen met deze ervaren knokker. Tim kon hem met dubbele Dollyo-chagi goed op zijn gezicht raken. Met Dwitt-chagi op het lichaam van zijn opponent maakte hij hem aardig in de war en ook deze ervaren wereldkampioen merkte dat Tim sterk was en moest er alles aan doen om enigszins datgene waar te maken waarvoor zijn fans waren gekomen. Hij begon Tim te werpen door hem om zijn hoofd te grijpen en een soort heupworp omver te werpen. Tegen Tim ging hij praten onder de partij. Ik voelde hierdoor dat Frederick eigenlijk niet meer op een goede manier bezig was.

De zesde ronde:
Zowel Tim als Frederick waren moe. Door de ervarenheid om meerdere rondes achter elkaar te vechten kon Frederick laten zien dat hij nog niet klaar was met Tim. Tim was duidelijk aan het einde van zijn Latijn. Maar Frederick had het in de voorgaande rondes erg te verduren gehad en heeft een hoop moeten incasseren. Frederick leek terug te komen en Tim had het gehad in de zesde ronde. Alweer probeerde hij Tim omver te werpen, maar het leuke hiervan was dat Tim Frederick met zijn eigen fouten kon confronteren door hem zodanig dan maar vast te houden en hem zodoende mee kon trekken naar de grond. Alleen deze ronde was voor mijn gevoel duidelijk winst voor Frederick.

Eenmaal in de rode hoek aangekomen probeerde ik Tim op te peppen voor de laatste ronde. Tim en ik wisten dat Tim echt in het hol van de leeuw aan het knokken was en zich inmiddels zeer goed had gemanifesteerd tegen deze vijfvoudig WKA wereldkampioen. Maar goed doodmoe en nog één ronde te gaan. Het leek een onmogelijke opgave om nog een zware ronde te knokken, maar ik vertrouwde erop dat Tim niet voor niets hard heeft getraind en zeker niet voor niets aan dit titelgevecht was begonnen. “Tim de laatste twee minuten moet je ervoor gaan”. Zei ik. “Hierna ben je er klaar mee, alles op alles zetten”.

De zevende en laatste ronde:
De allerlaatste twee minuten van dit titelgevecht waren ingegaan. Frederick had had erg zwaar en probeerde nog wel wat te doen maar door zijn vermoeiddheid waren alle doelgerichte trappen mis en het stoten lukte bij Tim ook niet echt want dat werd door Tim mooi afgeklemd. Ook Tim had het erg zwaar in deze laatste ronde. In de tweede minuut bleek dat ineens helemaal om te slaan. Tim wist dat hij nog maar één minuutje moest gaan. Hij speelt met de tijd leek wel. Frederick probeert Tim te benaderen en Tim geeft voluit een dwi-chagi op zijn lichaam. Frederick moest dit incasseren en even daarna krijg hij nog een naeryo-chagi op het hoofd te verduren. Crocky probeert Frederick nog wat te stoten, maar miste Tim. Daar was de gong, alles zat erop! Nu de uitslag nog. Iedereen had de verwachting dat Tim de Wereldtitel had afgepakt van ook zijn fans. Maar goed je weet het nooit zeker, Frederick was favoriet en al vijf keer wereldkampioen. Alles speelt mee en Tim was een onbekende.

Uiteindelijk hebben twee van de drie scheidsrechters Tim als winnaar op papier gezet. Zijn hand ging in de lucht en Frederick was verbaasd. Wij waren door het dolle heen. Een Nederlandse Tae Kwon-doka heeft zijn visitekaartje in Duitsland aan de WKA afgegeven. Tim Kool is Wereldkampioen WKA 2005 in de klasse tot 75 kilogram.

Dit titelgevecht werd opgenomen door de Duitse televisie opgenomen en na afloop waren journalisten aanwezig om wat interviews af te nemen.

Frederick erkende in Tim Kool de kampioen, al was dat best moeilijk voor hem. Vlak voor vertrek gingen we toch nog even de hand schudden en een praatje maken. Frederick wil volgend jaar zijn titel terug en zal Tim uitdagen. Toch wel met de bewoordingen dat hij dit nog niet eerder had meegemaakt. “Zo’n sterke tegenstander waarbij ik niet in mijn spel kon komen”. Aldus Frederick Meiss.

Natuurlijk het trotse gevoel kwam de kop opsteken. Ik was blij dat Tim zo geweldig heeft geknokt in een voor ons onbekend evenement. Zeven rondes lang, zeven rondes zwaar en na de zevende ronde echt alles gegeven en totaal leeg met het beste resultaat: WERELDKAMPIOEN WKA.

Het Nederlandse Tae Kwon-do is in ieder geval bij de WKA opgevallen.

Groetjes,

Jan Kwant