Seminar M.KountchevSabum Martin Kountchev (IV dan) kwam onlangs voor een aantal dagen naar Nederland om liefhebbers bij te scholen in het traditionele ITF Taekwon-do. Martin is sinds een paar jaar naast mede-taekwon-do beoefenaar een goede vriend van mij geworden. Ik denk dat ik niets teveel zeg als dit een Taekwon-do man in hart en nieren is. Vrijdagmiddag zou hij landen op schiphol samen met zijn assistent en tolk Jean-Sylvain Prot (I dan). Aangezien er veel sneeuwval was de dagen ervoor waren veel vluchten geannuleerd of vertraagd. Gelukkig was de vlucht van Martin slechts vertraagd en gooide de weersomstandigheden geen roet in het eten. Het organiseren van dit seminar kostte uiteraard veel tijd en energie, maar iedereen heeft zich hier met liefde voor ingezet.

Voor mij was het al weer enige tijd geleden dat ik Martin en Jean-Sylvain gezien had, dus het was leuk weer eens bij te praten. Het werden 4 lange dagen die 24 uur per dag in het teken stonden van Taekwon-do…zowel qua beoefening als filosofie. Na even gewacht te hebben op schiphol reden we door de file terug naar mijn huis. Hier bleven we een klein uurtje en hebben wat filmpjes van Taekwon-do bekeken en uiteraard in mijn kleine woonkamer wat tuls gelopen. Als snel moesten we weer op pad, want die avond zouden twee van mijn leerlingen, Cherif Sassi en Sanjay Kewalapat, examen doen voor 1e dan bij Sabum Kountchev. Door de gladheid gingen we even naar de gamma, voor het nodige breekmateriaal, en vervolgens weer verder richting Rotterdam Zuid.

Vrijdagavond is het altijd lekker rustig bij ons op de sportschool, dus we hadden alle tijd om een uitgebreid examen af te laten nemen. Ondanks ziekte zette Sanjay zich volledig in en Cherif was technisch duidelijk beter dan voorheen. Ik kon zien dat hij de laatste tijd erg veel gewerkt had om de tuls en theorie eigen te maken. Jean-Sylvain gaf een korte warming-up, terwijl Martin samen met mij Yoo-Sin tul eens doornam. Na een korte, hevige warming-up kon begonnen worden met het feitelijk danexamen.

Allereerst werden een aantal basistechnieken gevraagd door Martin, onder andere: gunnun so apjoomuk jirugi, gunnun so bakatpalmok baro najunde makgi, niunja so daebi sonkal makgi, gunnun so kyocha joomuk ollyo makgi, gunnun so sun sonkut tulgi, gunnun so doopalmok nopunde makgi, gunnun so sang joomuk sewo jirugi. Na de basistechnieken uit de tuls moesten alle fundamentele traptechnieken gedemonstreerd, zowel staand als gesprongen. Na de basis moesten Cherif en Sanjay gezamelijk eenstap sparring (ilbo matsogi) en zelfverdediging (hosinsul) laten zien. Daarna werd overgegaan naar de tuls en Martin koos voor Do San, Yul Gok, Joong Gun, Hwarang en Chung Mu.

Al ruim gevorderd in de tijd moesten beide kandidaten een aantal rondes sparring. Gelukkig waren Abraham Sarkis (2e kup) en Rachid el Majjouti (4e kup) op verzoek ook aanwezig zodat er voldoende gewisseld kon worden. Eerst twee rondes vrij sparring met handen, daarna twee rondes alleen beenwerk zonder armblokkeringen, vervolgens twee rondes volgens het ITF wedstrijdreglement, een ronde zonder regels, en uiteindelijk een ronde zonder regels met twee tegenstanders. Sanjay en Cherif zaten inmiddels aardig stuk (het examen was al meer dan een uur non-stop) en moesten nu nog een drietal breektesten tonen: naeryo sonkaldung taerigi, naeryo apjoomuk jirug en naeryo sonkal taerigi. Aan het eind stelde Martin beide nog een theorie vraag en gaf daarna een mooie uitleg over de betekenis van de zwarte band waarvoor beiden geslaagd waren. Een heel goed resultaat dus voor Sanjay en Cherif, maar vooral ook een grote stap voor Taekwon-do team LifeStyle.

Na het examen gingen Martin, J-S en ik snel (voor zover dat kon over het inmiddels spekgladde wegdek) richting huis om nog wat te gaan eten. Rond elf uur kon ik beginnen met koken om vervolgens rond middernacht een fatsoenlijk diner op tafel te zetten. Eerst moesten we volgens (inmiddels) traditie een waxine lichtje uittrappen op mijn bureau door middel van yeop chagi. Dat gaf natuurlijk weer genoeg stof tot lachen….iets wat dit weekend zeker niet vergeten werd. Ook kon de champagne aangerukt worden….het begin van een superweekend. Rond 4 uur ’s nachts werd het toch echt tijd om naar bed te gaan, aangezien het seminar de volgende ochtend om 11 uur van start zou gaan.

’s Ochtends genoten we van een lekker ontbijtje en gingen we stuk voor stuk even douchen, om vervolgens op pad te gaan naar de sporthal. Gelukkig was dat een keer dichtbij huis want we hadden het sportcomplex de Polderpoort hiervoor afgehuurd in Vlaardingen. Een schitterend complex met een ruime zaal van circa 1000 vierkante meter. Alle deelnemers van de zaterdag stonden al ongeduldig te wachten op de komst van Martin. Net na elven konden we beginnen met het seminar met ongeveer 40 Taekwon-do beoefenaars. Het bleek een heel leuke en leergierige groep die openstond voor alle informatie die Martin ons gaf…en geloof me, dat was bijzonder veel tijdens dit weekend. Een behoorlijk pittige warming-up in ouderwets Koreaanse stijl verrade alvast de achtergrond van Sabum Kountchev. Zijn leermeesters zijn altijd Noord-Koreaanse meesters geweest en dat is duidelijk merkbaar aan de kwaliteiten van Martin als Taekwon-do beoefenaar, instructeur en persoon. Rond 4 uur moesten we het seminar afsluiten voor de zaterdag, maar eerst liet Martin nog een fabuleuze uitvoering van Hwa Rang zien. Boy, ik, Jean-Sylvain en Martin genoten na afloop nog even kort van een biertje om vervolgens een restaurant te zoeken in Vlaardingen-Centrum. Dit werd de griek, waar Boy en ik leuke bekijk hadden in ons ITF Korea trainingspak.

Hierna namen we voor eventjes afscheid van Boy, om thuis allemaal even op te frissen en af te spreken voor de avond. ’s Avonds pikte Rachid ons op na z’n werk, om richting Amsterdam te gaan. Dat konden we Martin en J-S uiteraard niet onthouden. We spraken met Boy af in de buurt van Osdorp, om ff een cafeetje te pakken en vervolgens door naar een trendy club in het oud Olympisch stadion. Direct nadat we uit de wagen gestapt waren, zagen we Martin en J-S al in actie komen, om midden in de nacht in Amsterdam even synchroon Po Eun tul te lopen. Rond drie uur ’s nachts zaten we allemaal uiteraard behoorlijk stuk van de lange Taekwon-do dagen en besloten we met het oog op nog een dag seminar op zondag maar eens richting Vlaardingen terug te keren. Om 4 uur ’s nachts dook ik vermoeid maar zeer voldaan m’n bed in.

Zondag werden we uiteraard met enige kopfschmerzen wakker, maar dat mocht de pret niet drukken. Zondag waren er flink wat meer Taekwon-do mensen op de been en dat gaf iedereen, inclusief Sabum, natuurlijk weer nieuwe energie. De warming-up was wederom redelijk pittig met nog wat extremere varianten van rekoefeningen. De boodschap van Martin was overigens duidelijk: “Don’t think, DO!”. Verder richtte Martin zich zondag nog even op een korte herhaling van de stof van de zaterdag: narani so ap joomuk jirugi, saju makgi, saju jirugi, chon ji en dan gun. Vervolgens ging Martin verder met zijn instructies over Do San, Won Hyo, Yul Gok en Joong Gun tul. Echt elke beweging werd uitvoerig en correct behandeld met altijd een zeer natuurlijke verklaring. Het is duidelijk te merken dat Martin een fantastische belichaming van Taekwon-do is.

Na een behoorlijk zwaar weekend ging Martin op zondag na 6 uur seminar (!!) nog vol overtuiging verder zelfs nadat de lichten in de zaal al uitgingen. Hij demonstreerde ons Yoo Sin tul en ging nog een uur door met lesgeven aan enkelen die inmiddels al omgekleed waren. We gingen die avond maar niet richting discotheek, maar besloten om met een beperkt gezelschap gezellig wat na te kletsen en te borrelen bij mij thuis. Het was een supergezellige avond in mijn kleine woonkamertje, waar midden in de nacht met talloze lege flessen wijn op tafel nog eventjes Hwa Rang werd gelopen door Mariska, Po Eun door Esther en uiteindelijk werd ik zelf het slachtoffer voor Eui Am. Om drie uur ’s nachts kregen de laatste aanwezigen, Rachid, Esther, J-S, Martin en ik, toch wel flinke trek en gelukkig was Esther zo lief om om drie uur ’s nachts voor ons wat te koken. Eerst ff gezellig de afwas gedaan van 3 dagen en vervolgens van alles in elkaar geflansd.

Maandagochtend stonden we weer behoorlijk brak op, maar wel wat uurtjes later. Martin vroeg me naar wat favoriete sparrings-combinaties en dus was Vlaardingen-West weer Dojang West. Ik denk dat iedereen die er open voor stond dit weekend enorm veel bewondering voor Martin’s Taekwon-do beleving heeft gekregen en ook behoorlijk veel heeft kunnen leren dit weekeinde. Ikzelf heb naast de seminar-uren ontieglijk veel bijgeleerd met en van Martin en het was voor mij een geweldig weekend. Maandagmiddag bracht ik Martin en J-S terug naar schiphol om vervolgens weer te haasten voor wat training bij LifeStyle. Bij deze wil ik iedereen die aanwezig is geweest bij het seminar bedanken voor hun inzet en bijdrage. Bedankt ook voor alle positieve reacties….we gaan zeker nogmaals proberen dit op poten te zetten. Verder wil ik iedereen van onze groep bedanken voor hun bijdrage aan dit evenement. Bedankt Barry, Mariska, Jan en Boy.

Taekwon,

Robin Born