Robert Howart werd op 29 november 1938 geboren in Dublin (Ierland). Robert groeide in het Withehall gebied van Dublin op voordat hij naar Santry in Dublin verhuisde. Howard werd voor het eerst betrokken bij de Martial Arts in de vroege jaren 1960. De vechtsport Taekwon-Do was toen nog volledig onbekend in Ierland. Daarom begon hij in 1966 ook zijn carrière met het beoefenen van karate.

Na een aantal jaren kwam een Koreaanse instructeur genaamd Yung Wu Kwon lesgeven waar Howard lessen volgde. Deze trainer liet Howard voor het eerst kennismaken met Taekwon-Do in zijn sportschool. Niet alleen Robert Howard maar ook zijn clubgenoten Liam Dandy, Frank Matthews en Paul Kavanagh kregen daarna lessen en waren zeer onder de indruk van deze vechtsport. Later kwam een andere Koreaanse trainer dit werk overnemen. Dankzij hem behaalde Howard, Dandy en Matthews de rode band maar kort daarna verliet hij Ierland om in de VS werk te zoeken.

De klas bleef samen trainen en op een gegeven moment hoorden ze van een Koreaans instructeur die zelf de zwarte band al had behaald. Deze trainer – te weten Rhee Ki Ha – hadden ze benaderd en na overleg kwam hij hun les geven. Na hard trainen werd in mei 1971 hun vaardigheden grondig getest in Engeland door GM Rhee Ki Ha. Zij behaalden hun zwarte band en schreven geschiedenis in Ierland.

Bij hun terugkeer in Dublin volgden ze een stevig trainingsprogramma om nog beter te worden. In 1972 werd met behulp van Rhee Ki Ha de Republiek Ierland Taekwon-Do Association opgericht (RITA) . De leden van RITA begonnen met demonstraties om ITF Taekwon-Do in hun land te promoten. Dit leverde de nodige vruchten op, want het gevolg was dat er verschillende Taekwon-Do scholen werden opgericht.

In 1975 behaalde Howard 2 zilveren medailles tijdens het WK in Oklahoma in de VS. Vier jaar later behaalde hij zijn 4de dan. Nadat hij deze rang behaald had stopte hij met zijn internationale wedstrijdcarrière.  Wel ging hij nog mee naar vele internationale toernooien om als scheidsrechter te fungeren. In 1995 behaalde hij zijn 7de dan en werd hij de eerste Ierse man die de titel Master in Taekwon-Do mocht dragen. In 2002 werd hij gepromoveerd tot 8ste dan samen met Senior Master Phelan.

Op dit moment is Howard met pensioen. Maar beroemd in de Taekwon-do wereld is hij nog zeker. Vooral om zijn tv opnames waarin hij dakpannen breekt. Howard is recentelijk gepromoveerd tot 9de dan en is daarmee een van de weinige Europeanen die bevorderd is tot deze hoogste graad (Grandmaster) van de International Taekwon-Do Federation (ITF) .