Deze poomsee staat voor Yin: het einde van het begin, het kwade gedeelte van al het goeds. Maar zelf in deze duisternis is er nog licht. Men moet zich er bij het uitvoeren van deze Taeguk/Palgwe poomsee van bewust zijn dat dit het einde is van de cirkel, maar ook weer het begin…

Betekenis: Aarde
Aantal bewegingen: 37
Graduatie: 1ste kup
Begin: Gesloten gereedstand

 1. Beweeg naar voren zodat een links achterwaartse positie wordt ingenomen terwijl met middenblok met de onderarmen wordt uitgevoerd.
 2. Vanuit de links achterwaartse positie wordt met rechts een midden gestrekte stoot uitgevoerd.
 3. Zet af vanaf de grond met de rechtervoet terwijl met de linkervoet een voorwaartse sprongtrap wordt uitgevoerd met KIHAP!
 4. Land op het linkerbeen zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl een middeninwaarts blok met de linkeronderarm wordt uitgevoerd.
 5. Beweeg zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een midden tegengestelde stoot wordt uitgevoerd.
 6. Beweeg zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met links een midden gestrekte stoot wordt uitgevoerd.
 7. Beweeg naar voren zodat een rechts voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een midden gestrekte stoot wordt uitgevoerd.
 8. Beweeg de linkervoet naar E zodat een links achterwaartse verdedigende positie wordt ingenomen terwijl gelijktijdig een laag blok met de linkeronderarm en een oogbuitenwaarts blok met de rechteronderarm wordt uitgevoerd.
 9. Draai beide benen zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een opstoot wordt uitgevoerd; de linkervuist is bij de schouder.
 10. Beweeg de linkervoet over de rechtervoet in de richting van E.
 11. Beweeg de rechtervoet naar E zodat een rechts achterwaartse verdedigende positie wordt ingenomen terwijl gelijktijdig een laag blok met de linkeronderarm en een hoogbuitenwaarts blok met de rechteronderarm wordt uitgevoerd.
 12. Draai beide benen zodat een rechts voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met links een opstoot wordt uitgevoerd; de rechtervuist is bij de schouder.
 13. Beweeg de linkervoet naar N zodat een links achterwaartse positie wordt ingenomen terwijl een midden meshand blok wordt gezet met beide handen.
 14. Vanuit de links achterwaartse positie wordt met rechts een midden gestrekte stoot uitgevoerd.
 15. Beweeg de rechtervoet naar voren en geef met deze voet een middelhoge voorwaartse trap.
 16. Trek de rechtervoet voorwaarts terug zodat een rechts achterwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een middeninwaarts drukkend handpalm blok wordt uitgevoerd.
 17. Beweeg de linkervoet naar W zodat een linkse katpositie wordt ingenomen terwijl een midden meshand blok wordt gezet met beide handen.
 18. Beweeg de linkervoet naar voren en geef met deze voet een middelhoge voorwaartse trap.
 19. Verplaats de linkervoet zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een midden gestrekte stoot uitgevoerd.
 20. Trek het linkerbeen terug zodat een linkse katpositie wordt ingenomen terwijl met links een middeninwaarts drukkend handpalm blok wordt uitgevoerd; de rechtervuist bevindt zich bij de band.
 21. Beweeg de rechtervoet naar E zodat een rechtse katpositie wordt ingenomen terwijl een middenmeshand blok wordt gezet met beide handen.
 22. Beweeg de rechtervoet naar voren en geef met deze voet een middelhoge voorwaartse trap.
 23. Verplaats de rechtervoet zodat een rechts voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met links een midden gestrekte stoot uitgevoerd.
 24. Trek het rechterbeen terug zodat een rechtse katpositie wordt ingenomen terwijl met rechts een middeninwaarts drukkend handpalm blok wordt uitgevoerd; de linkervuist bevindt zich bij de band.
 25. Beweeg de rechtervoet naar S zodat een rechts achterwaartse positie wordt ingenomen terwijl een laag blok met de linkeronderarm wordt uitgevoerd.
 26. Beweeg de linkervoet naar voren en geef met deze voet een middelhoge voorwaartse trap.
 27. Laat het linkerbeen vallen en spring op vanaf het rechterbeen waarmee een voorwaartse sprongtrap wordt uitgevoerd met KIHAP!
 28. Land op het rechterbeen zodat een rechts voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl een middeninwaarts blok met de rechteronderarm wordt uitgevoerd.
 29. Vanuit de rechts achterwaartse positie wordt met links een midden gestrekte stoot uitgevoerd.
 30. Beweeg de linkervoet naar W zodat een links achterwaartse verdedigende positie wordt ingenomen terwijl met links een midden meshand blok wordt uitgevoerd; rechtervuist bevindt zich op de heup.
 31. Draai om de linkervoet heen zodat een links voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een horizontale elleboog slag wordt uitgevoerd; de linkervuist is op de heup.
 32. Vanuit de links voorwaartse positie wordt met rechts een hoge neerwaartse rughandvuistslag uitgevoerd.
 33. Vanuit de links voorwaartse positie wordt met links een middel gestrekte stoot uitgevoerd.
 34. Beweeg de rechtervoet naar E zodat een rechts achterwaartse positie wordt ingenomen terwijl met rechts een midden meshand blok wordt uitgevoerd.
 35. Draai om de rechtervoet heen zodat een recht voorwaartse positie wordt ingenomen terwijl met links een horizontale elleboog slag wordt uitgevoerd; de rechtervuist is op de heup.
 36. Vanuit de rechts voorwaartse positie wordt met links een hoge neerwaartse rughandvuistslag uitgevoerd.
 37. Vanuit de rechts voorwaartse positie wordt met rechts een middel gestrekte stoot uitgevoerd.