Er is in principe weinig materiaal nodig om taekwon-do succesvol te beoefenen. Toch zijn er voordelen aan de moderne trainingsmaterialen die verkrijgbaar zijn voor het taekwon-do. Een taekwon-doïn heeft in principe uitsluitend een dobok (uniform) en een tie (band) nodig. Welk uniform dat is, is afhankelijk van de stijl, bondsaansluiting en graduatie van de taekwon-doïn. De keuze van de vloer in de dojang (trainingszaal) is vaak afhankelijk van de eigenaar en/of leraar. Er zijn vereniging die op een harde vloer trainen en verenigingen die matten gebruiken. Dit is over het algemeen afhankelijk van het doel van de zaal en of er andere sporten beoefend worden.

Heel erg prettig en bovendien zeer goed voor de training zijn ‘pads’, kleine trapkussens waar talloze oefeningen en technieken mee geoefend kunnen worden. Ook zonder meer bruikbaar zijn de grotere trapkussens, die vooral bij kinderen, beginners of bij het trainen van krachtige technieken van nut zullen blijken.

Tegenwoordig zijn er naast de traditionele bokszakken ook ‘dummy’s’ op de markt. Dit zijn stootpoppen op een voet gevuld met zand of water. Het voordeel van deze dummy’s en/of een bokszak ligt in het feit dat iemand altijd kan trainen zonder partner. Bovendien kan men technieken zo hard uitvoeren als men wenst zonder een ander te blesseren.

Ook bijzonder modern zijn de stretchmachines. Alhoewel ze erg prijzig zijn, zijn ze zeer prettig in gebruik en kan men altijd maximaal rekken wanneer men dat wenst zonder een partner. Voor conditietrainingen kan men goed gebruik maken van bijvoorbeeld een springtouw. De bekende ‘steps’ kan men in het taekwon-do gebruiken voor diverse oefeningen: krachttrainingen ( bijv. triceps ‘dipping’) , springoefeningen (lengte, hoogte) of als hindernis bij het uitvoeren van een techniek.

Voor sparrings trainingen is het hebben van protectie materiaal onmisbaar. Het gebruikte materiaal is ook in dit geval stijlafhankelijk. In het ITF taekwon-do wordt gebruik gemaakt van lichte handschoenen, voetbeschermers en een toque en optioneel scheenbeschermers, gebitsbeschermer en hoofdbeschermer. Gebruikelijk is zowel bij wedstrijden als bij trainingen dat men zelf zorg draagt voor het eigen sparrings materiaal.

Soms maak ik tijdens de training gebruik van een hoepel waar beide taekwon-doïn dan met één voet in moeten blijven staan, terwijl ze een rondje boksen met de handen. Door dit regelmatig te doen, leren de personen in kwestie te blijven kijken. Dit is van belang aangezien het cruciaal is om altijd oogcontact met de tegenstander te behouden, ook wanneer er en aanval richting het gezicht plaatsvindt.