bandkleuren in Taekwon-doTaekwon-do kent evenals vele andere krijgskunsten een systeem van didactiek, dat deels gestoeld is op een hiërarchische rangorde. De diverse graden die men kan behalen in het Taekwon-do, dienen naast uitdrukking van technische vaardigheden als stimulans voor de Taekwon-doka om steeds meer te leren. In het Taekwon-do zijn er 10 kup graden (gekleurde banden) en 9 dangraden. Men begint met de 10de kup, witte band, en kan na enkele jaren training de eerste dan, zwarte band, of zelfs hoger bereiken.

Een grote misvatting is het gegeven dat alle zwarte banders grootmeesters zouden zijn. Met het behalen van de 1e dan, is men slechts aan het begin van de weg. De graduatie van de leerling bepaalt ook zijn plaats in de zaal; de hoogst gegradueerde staat rechts vooraan, de laagste links achteraan. Ook dit geeft de leerling een psychologische impuls: men streeft ernaar om die felbegeerde plaats rechts vooraan te bemachtigen.

In de hiërarchie van de ITF behaalt men de titel meester (sahyunim) bij het bereiken van de 7de dangraad, de titel grootmeester (sasung) bij de 9de dangraad. Dit is de hoogst mogelijke graduatie in het ITF Taekwon-do. Deze graduatie is momenteel slechts verkregen door enkele personen, waaronder Generaal Choi Hong Hi(†2002), Sasung Park Jong So, Sasung Hwang Kwang Sung, Sasung Rhee Ki Ha, Sasung Leong Wai Meng en Sasung Charles Sereff. Inmiddels zijn er hier een aantal bijgekomen, maar eerdergenoemde zijn bevorderd door Generaal Choi Hong Hi.

Enkele andere grootmeesters en pioniers die een hoge graad dragen zijn: wijlen Grandmaster Park Jung Tae (overleden in 2002, pionier van ITF en oprichter GTF), Jhoon Rhee en Hee Il Cho (oprichter AIMA).

Bandkleuren
Het graduatiesysteem in taekwon-do volgt 10 kup graden en 9 dangraden. De kupgraden corresponderen met een bijbehorende kleur. De zwarte band wordt behaald bij 1e dan en daarna kan men doorgaan tot de 9e dan. 9 omdat dat het hoogste enkele getal is.

10de/9de kup:
De witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van taekwon-do. Wit betekend onschuld, puurheid en verlichting.

gele band
8ste/7de kup:
Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.

groene band
6de/5de kup:
De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwon-do eigen te maken.

blauwe band
4de/3de kup:
Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoïn.

rode band
2de/1ste kup:
Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige aggressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwon-do komt nu pas kijken om de hoek.

zwarte band
1ste-9de dan:
De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.