German Open ITF Duitsland 2005 Op zaterdag 8 mei vertrok de Nederlandse selectie van de NTA op weg naar Duitsland voor een internationaal toernooi. Daarnaast een aantal Taekwondoka’s die op eigen gelegenheid meegingen. We moesten op 9.30u in Bochum (Duitsland) aanwezig zijn dus vertrokken we om 6.00u vanuit Bodegraven. Dit betekende voor de meeste mensen dat ze rond 4.00u op moesten staan. Half slapend vertrokken we dus naar Duitsland. Onderweg zijn we bij een benzinepomp gestopt om te ontbijten én voor een sterke bak koffie zodat we helemaal wakker konden worden.

Om 10.15 moesten we ons in de zaal opstellen en werd voor ieder vertegenwoordigd land het volkslied gespeeld. Daarna begon een toespraak, zowel in het Duits als Engels, die wel uren leek te duren. Het toernooi begon met de gekleurde band klasse (t/m zwarte slip). Eerst starten zij met het lopen van tuls, gevolgd door teamtuls en sparren. Wij hadden niemand in deze groep, dus konden we rustig vanaf de tribune toekijken.

Terwijl we zaten te kijken, dacht ik toch een aantal dames tuls te zien lopen die in mijn klasse hoorde te zitten. Bondscoach Steef Zondag en Barry Heller gingen snel naar de organisatie toe, maar die zeiden dat het niet mijn poule was en dat ik pas veel later op de dag moest. Gerustgesteld kwamen ze terug naar de tribune. Toen volgde de eerst een prijsuitreiking voor de klasse die al geweest waren. De poule waarin ik moest uitkomen kregen ook hun prijzen en er ontstond toch wat paniek. Na overleg met de organisatie kon ik mijn geld terug krijgen. Maar daar was ik het niet mee eens. Ik wilde gewoon meedoen en vroeg of ik tuls in de hogere klasse kon mee lopen. De organisatie keek heel verbaasd, daar zou ik zeker niet in mee kunnen. Het was namelijk de klasse 1ste t/m 4de dan. Na veel aandringen gaven ze toch toestemming. Dit leek mij wel een uitdaging, hierdoor kwam ik bij Anneke en Jolijn in de klasse.

Eerst volgde er nog een pauze, hierin maakte ze de velden groter. Maar vanaf de tribune zagen wij al dat de velden te groot en rechthoekig waren. De organisatie kwam daar later ook achter en veranderde dit weer, tot de velden een afmeting van 8m bij 8m hadden. De pauze duurde veel langer dan wij hadden verwacht, namelijk 2 ½ uur! Om 20.00 uur waren de eerste van ons team aan de beurt. Anneke, Jolijn en ik zaten dus bij elkaar bij tuls lopen. We hadden die dag veel geoefend, want de tuls moesten op de ITF stijl gelopen worden. En dus niet op onze eigen NTA manier. Anneke en ik moesten uiteindelijk helaas tegen elkaar voor de 3de plaats. De uitslag werd in mijn voordeel beslist, dus ik had een 3de plaats te pakken.

Vanaf dat moment was het toernooi voor ons dus echt begonnen. De meeste sporters hadden toch wel last van het feit dat we dus al 11 uur in de sporthal rond hingen. Maar Steef en Barry wisten iedereen toch weer scherp in het veld te zetten. Wiren Vroon (Suasiwan), die op eigen gelegenheid mee was gegaan, moest er hard voor knokken. Hij vocht in de gekleurde band klasse boven de 75 kg. Deze keer luisterde hij goed naar de aanwijzingen die vanaf de kant gegeven werden, en hij ging slim vechten. Door meer zijn benen te gebruiken zorgde hij er zo voor dat hij veel minder blessures opliep en de partijen naar zich toe trok. Door deze verandering werd hij 1ste in zijn klasse. Rudy Los (Suokjang) was de enige junior met gele band in de groep. Na een moeilijk begin in de gekleurde band klasse +75 kg, kwam hij helemaal terug en werd 1ste in zijn klasse. Khalid Kassem (Suokjang) en Denis Engin (Fitsportland) zaten allebei in de zwarte band klasse boven de 75 kg. Khalid liep tijdens één van de partijen een ernstige blessure op, maar kon toch nog verder. Denis leek simpel zijn partijen te winnen, tot hij in de finale tegenover Khalid stond. Na een pittige partij werd uiteindelijk Khalid als winnaar aangewezen.

Voor de dames, Anneke Bucher (TV Leerdam) en Jolijn van Eisden (TC Dommelen), was er maar weinig tegenstand in de zwarte band klasse boven 65 kg. Ze mochten daarom kiezen of ze zo hun prijs mee naar huis wilde nemen, óf dat ze tegen elkaar uit zouden komen. Omdat ze natuurlijk niet voor niets naar Duitsland waren gereisd en zo lang hadden zitten wachten kozen ze ervoor om tegen elkaar uit te komen. De uiteindelijke uitslag lag dicht bij elkaar, maar Anneke had net wat meer punten gescoord, dus zij werd eerste en Jolijn tweede. Jalal Zriouil (Suokjang) speelde eigenlijk met zijn tegenstanders. Eén voor één versloeg hij ze, om uiteindelijk als 1ste te eindigen. Voor Ferdi Ileri (Seongong) begon het moeizaam maar uiteindelijk eindigde hij als 3de in zijn klasse. Corine Kool (Jan Koster) had in eerste instantie geen tegenstanders in haar klasse. Daarom vocht ze mee in de klasse +55 kg. Ze vocht sterk en bekeken. Helaas was haar tegenstander in de finale toch net iets te sterk voor haar. Harm Boogers (TC Dommelen) moest er in zijn eerste partij nog een beetje inkomen. Daarna begon het te lopen, en werd hij 3de . Ook Dennis Grun (Suokjang) eindigde als 3de hoewel hij in de eerste partij een akelige voetblessure op had gelopen waardoor hij uiteindelijk moest opgeven.

Door de vele wedstrijden van onze mensen vloog de tijd. Het werd later en later. Sommige van ons die geen partijen meer moesten draaien, gingen al naar huis. Zij mochten hun prijzen voor de prijsuitreiking ophalen.

Rond 00.00 uur begonnen de wedstrijden voor teams. Het herenteam bestond uit Khalid, Jalal, Denis, Joey en Rudy. De eerste partij tegen Duitsland werd helaas verloren. Maar de wedstrijd tegen Ierland werd gewonnen, dus de heren eindigde heel netjes als 3de.

Nadat iedereen zijn prijs had opgehaald, en er nog de nodige foto’s gemaakt waren vertrokken we naar huis. Omdat de meeste nog niet gegeten hadden, en de Mac niet meer open was stopten we net over de grens nog bij een benzinepomp om te eten. Daarna ging iedereen zijn eigen weg, om rond 06.00 uur lekker in zijn bedje te kruipen. Alleen Joey kon niet meer naar huis omdat er op dat tijdstip geen treinen meer reden. Maar gelukkig hadden Steef en Ella nog een plekje op de bank voor hem. ’s Ochtends moest iedereen natuurlijk weer vroeg op om de moederdag te vieren, toch Ella?

Mariska Kerkhof (Suasiwan)

Behaalde Nederlandse resultaten:

Mariska Kerhof
3e plaats Tuls

Wiren Vroon
1e plaats Sparring

Rudy Los
1e plaats Sparring

Khalid Kassem
1e plaats Sparring

Dennis Engin
2e plaats Sparring

Anneke Bucher
1e plaats Sparring

Jolijn van Eisden
1e plaats Sparring

Jalal Zriouil
1e plaats Sparring

Ferdi Ileri
3e plaats Sparring

Corine Kool
2e plaats Sparring

Harm Boogers
3e plaats Sparring

Dennis Grun
3e plaats Sparring

Heren team
3e plaats Sparring