In Taekwon-do is het belangrijk om het juiste aanvalswapen (zie verder in de sectie techniek) te kiezen voor het juiste doelwit. In de Encyclopedia of Taekwon-Do staan de verschillende doelwitten beschreven en de mogelijke gevolgen van de beschadiging hiervan. Soms kan dit onschuldig zijn, in sommige gevallen kan het echter fataal zijn. Hieronder meer daarover.


Hoofd (Mori)
DoelwittenDe botstructuur van het hoofd is opgebouwd uit de schedel die de inhoud van het hoofd beschermt. De schedel zelf is opgebouwd uit 28 botten, waarvan 8 de hersenen beschermen en/of bevatten.

De ogen zijn diep in de kasten geplaatst en zijn dus goed beschermd tegen aanvallen met de hand of voet, met uitzondering van aanvallen met de vingers of tenen, die beiden dus zeer ernstige schade kunnen veroorzaken.

De neus is opgebouwd uit een beenderig gedeelte (de brug) en de punt van de neus. Een klap op de neus kan resulteren in fractuur (breuk) en/of ernstige bloedingen. Geen van beide gevallen is echter zeer ernstig.

De mond is gevormd door de maxilla, waarin de de bovenste tanden zijn geplaatst, en de kaak, waarin de onderste tanden zijn geplaatst. De onderkant van de mond is gevuld met de tong. De lippen vormen de buitenste bedekking van de tanden. De bovenste lip heeft een gleuf in het midden, genaamd het philtrum. Blessures aan de mond resulteren vaak in gebroken tanden, gespleten lippen of tong en minder vaak, gebroken botten.

Oren kunnen onderverdeeld worden in de buitenste en binnenste gedeeltes. Het buitenste gedeelte kunnen we zien, het binnenste niet. Schade aan het buitenste gedeelte, is vaak te zien in de vorm van zwellingen of bloedingen. Dit is zelden ernstig. Een klap op het oorkanaal, echter, kan leiden tot scheuren van het tympanisch membraan, met als resultaat ernstige pijn en tijdelijke doofheid.

Het is zeer belangrijk om te realiseren dat een klap naar elk gedeelte van het hoofd, mits met voldoende kracht uitgevoerd, zal leiden tot bewusteloosheid. Dit moet altijd gezien worden als een ernstige blessure, omdat ook wanneer het slechts een lichte concussie is, het een teken kan zijn van dodelijke schade.

 


Nek (Mok)
NekDe nek kan gezien worden als de verbinding tussen het hoofd, de hersenen en de rest van het lichaam. Het functioneert als ondersteuning van het hoofd en als aanvoering. De ondersteuning wordt bereikt door de cervical (nek) wervel. Dit is het eerste gedeelte van de vertebral column (ruggegraat). De andere delen zijn: thoracic (borst) wervel, lumbar (buik) wervel, sacral (tussen de twee heupbotten) wervel en de coccyx.

De nekwervel bestaat uit zeven wervels. Binnenin de wervels bevindt zich een kanaal dat de ruggegraat bevat; De zenuwen naar de rest van het lichaam verlaten de ruggegraat tussen twee aanliggende wervels. Verwondingen aan de ruggegraat kunnen leiden tot fractie van een wervel dat, indien verplaatst, leidt tot verdrukking of verschuiving van zenuwen op de ruggegraat. Dit kan leiden tot verlamming van de spieren of het gedeelte van het lichaam dat verbonden is met deze zenuw of gedeelte van de ruggegraat.

Het aanvoeringsgedeelte ligt voor de nekwervel. Hiervoor liggen de larynx en de trachea (Adam’s appel en de luchtpijp) die lucht naar de longen brengen. Hierachter ligt de esophagus (slokdarm) die het voedsel naar de maag brengt. Aan deze kant liggen de carotid aderen (aan elke kant een) die het bloed van het hart naar de hersenen leiden. Verwonding van de larynx, trachea en carotid aderen is extreem gevaarlijk en kunnen tot een snelle dood leiden. Verwonding van de esophagus zijn erg zeldzaam, behalve het met een mes of geweerschot verwonden van de nek.Borstkas (Gasum)

BorstkasDe borstkas bestaat uit het bostbeen, longen, aorta en vena cava (de grote aderen die bloed van en naar het hart begeleiden).

De borstkas bestaat uit de ribben en spieren. Die bieden uitstekende bescherming voor de interne organen die eronder liggen. Hierdoor worden de longen, het hart en de aderen zelden verwond in Taekwondo.

Het moet vermeld worden dat de plexus, in het midden van het borsbeen, erg kwetsbaar is voor directe klappen. Een klap op de borst van een vrouw zal erge pijn veroorzaken, maar ernstige verwonding is hoogst onwaarschijnlijk.Maagstreek (Bokboo)

MaagHet buikgedeelte bevat veel organen en wordt gevormd door een boven en een onder gedeelte. Het wordt omgeven door de buikspieren voor en aan de zijkant. Aan de achterkant van de buikgedeelte zit de lumbar (buik) wervel en de wervel spieren.

Het moet vermeld worden dat de lumbar wevel, die uit vijf tussenwervels bestaat, de enige stevige ondersteunig is dat het buikgedeelte heeft. Verwonding van de wervel zal resulteren in pijn in de been of verlamming van de benen.

Verwonding van de wervel spieren zal rugpijn veroorzaken dat verantwoordelijk is voor vele maanden of zelfs jaren pijn en handicap.

De kwetsbare organen van dit gebied zijn de lever, milt, alvleesklier en nieren. Een directe klap op deze organen zal ze doen scheuren en een levensbedreigende bloeding veroorzaken. De maag en de interne organen worden nooit verwond, behalve met een mes of geweerschot. Een klap op de solar plexus is even pijnlijk, maar heeft geen langdurende gevolgen.

Voor vrouwen zijn klappen op de externe genitalien erg pijnlijk maar hebben geen serieze gevolgen. Voor mannen is de situatie net even anders. Een klap op de genitaliën kan een bloeding in de testicels veroorzaken en zelfs onvruchtbaarheid. Het moge duidelijk zijn dat zo’n klap ernstige gevolgen kan hebben.


Ledematen (Pal Gwa Dari)
LedematenDe armen zijn via de schoudergewrichten en schouderbladen met de romp verbonen. Verwonding van deze gedeeltes zijn meestal niet erg serieus.

De schouder kan gemakkelijk uit de kom schieten en druk veroorzaken op de zenuwen en de aderen die naar de arm lopen via de axilla (oksel).

De oksel is echter niet beschermd wanneer de arm is opgeheven. Op de binnenkant van de elleboog bevind zich een zenuw. Deze plek is uiterst kwesbaar voor verwonding.

Verwonding van de pols of hand zullen op het eerste gezicht niet ernstig lijken, maar kunnen lange handicap veroorzaken.

De knieën zijn erg gevoelig voor een klap van de zijkant. Eens een gebroken knie is voor altijd een zwakke knie. Tibias (schenen) en voeten zijn gemakkelijk te verwonden, hoewel de handicap slechts tijdelijk is.

Alle leerlingen zouden de basis eerste hulp technieken onder de knie moeten hebben inclusief mond-op-mond beademing, zodat het toegepast kan worden wanneer noodzakelijk.

In geval van een inwendige verwonding is het belangrijk de gewonde rustig neer te leggen en diens kleur, staat van bewustzijn, hartslag en ademhaling te controleren. Verplaats het lichaam op geen enkele manier en bel onmiddelijk een dokter.