Boekpresentatie de Weg naar succes deel 2, 3 en 4.Donderdag 12 februari 2015, na 5 jaar hard werken werden de basisboeken II t/m IV “De Weg naar Succes” van Paul van Beersum (5e dan) en Willem Jansen (5e dan) gepresenteerd. De opkomst is met 300 toeschouwers groot en de sfeer is goed in de Kinkel in Bemmel. Nadat iedereen zijn plekje heeft gevonden in de zaal begint Bas Gelijnse (leraar TA Gelderland, 2e dan) met het welkomstwoord. Een speciaal welkom wordt geheten aan de voorzitter van de ITF Royal Dutch, Sabum Drs. Hennie Thijssen (6e dan) en mevrouw Burgers. Leuk was het om te zien dat er vertegenwoordigers waren van 4 Taekwon-Do bonden en veel verschillende dojangs uit binnen en buitenland. Omdat niet iedereen in de zaal bekend is met de vechtkunst Taekwon-Do wordt eerst het promotiefilmpje van Taekwon-Do Academie Gelderland getoond. De avond wordt vervolgd met presentaties van diverse sprekers, afgewisseld met korte Taekwon-Do demonstraties.

Als eerste wordt het woord gegeven aan Sabum Drs. Hennie Thijssen, die wat vertelt over de auteurs. Hij omschrijft hen als heel gepassioneerde mensen met ontzettend veel doorzettingsvermogen in de sport, maar ook als mens. Er is veel kennis, ervaring en kunde nodig om deze mooie boeken te kunnen schrijven en Paul en Willem hebben dit in huis. Het resultaat is dan ook een heel compleet boek in duidelijke taal, zodat iedereen het kan begrijpen. Deze boeken hadden de heren niet kunnen schrijven zonder de steun van het thuisfront en Hennie Thijssen sluit zijn presentatie dan ook af met een bloemetje voor de vrouwen van de auteurs. Hierna is het tijd voor de eerste demonstratie. Regerend Europees en Wereldkampioen tuls Otto van Elzelingen (3e dan) demonstreert samen met Wereldkampioen power breken en Europees Kampioen sparren Martin van Straaten (2e dan) een aantal tuls die in de drie boeken aan bod komen. Na deze strak uitgevoerde demonstratie wordt het woord gegeven aan Theo Janssen, wethouder van Sport van de gemeente Lingewaard. Hij vertelt over de pedagogische waarde van Taekwon-Do. Kinderen kunnen door de beoefening van Taekwon-Do leren voor zichzelf op te komen, zichzelf te verdedigen. Het vergroot hun zelfvertrouwen. Hij omschrijft Taekwon-Do als een mooie sport waarbij agressief geweld niet wordt getolereerd. Ook in de boeken komt dit goed naar voren. De trilogie sluit aan op basisboek I uit 2009 en verdient het om zowel nationaal als internationaal erkend te worden. De wethouder stond ook nog stil bij het feit dat er al 45 jaar Taekwon-Do lessen worden verzorgd in Bemmel. Het kleine dorp was er vroeg bij! Na deze mooie woorden is het tijd voor een volgende demonstratie. Oud-wereldkampioenen John van Dam (4e dan) en William van Dam (1e dan) demonstreren enkele sparvormen op kussentjes en aansluitend wedstrijdsparren.

Na deze demonstratie is het woord aan Martijn Koop, die de teksten van de boeken geredigeerd heeft. “Twee handen op één buik”, dat is hoe Martijn Paul en Willem omschrijft en dat heeft het proces van het boek goed gedaan. Elk deel van de boeken maakt een verdiepingsslag. Deel twee is een verdieping op deel één, omdat daar een stukje visie in uitgelegd wordt. In het derde boek wordt uitgelegd waarom wij trainen zoals we dat doen. In het vierde boek komen tot slot de pedagogische aspecten aan bod, wat draag je over aan je leerlingen en hoe help je leerlingen zich te ontwikkelen? Maar natuurlijk leer je Taekwon-Do alleen door te trainen en daarom heeft elk boek ook een werkboek met vele foto’s en toelichtingen op de technieken.

Een demonstratie van deze technieken wordt vervolgens gegeven door Bram Tijssen (3e dan) en John van Dam. Zij laten zien hoe je je kunt verdedigen tegen aanvallen met een stok, een mes en zelfs een pistool. Nadat zij klaar waren met hun demonstratie stormde er een gek met een honkbalknuppel het podium op. Gelukkig hadden Bram en John nog voldoende energie om deze geknuppelde Taekwon-Do leerling een lesje te leren.

De boeken zouden onbegrijpelijk zijn geweest als er niet heel veel foto’s in stonden die laten zien wat je nou eigenlijk moet doen bij een techniek en hoe deze in praktijk toegepast kan worden. Fotograaf Aron de Groot, leerling van TA Gelderland, vertelt over de kunst van het fotograferen. Om 1000 foto’s te krijgen met de juiste timing, de juiste expressie en de juiste techniek waren meer dan 15.000 foto’s nodig. Soms staat de techniek er goed op, maar klopt de expressie niet en zoals Aron altijd zegt “niet goed is opnieuw”. Tijdens de fotoshoot in hartje Bemmel werd het allemaal wat te realistisch voor de dorpsbewoners, want ineens loeiden er politiesirenes door het dorp. Gelukkig wisten de heren de politie te kalmeren en natuurlijk moesten ze daarna ook even met oom en tante agent op de foto. De presentatie van Aron eindigde met een filmpje met daarin de allereerste internationale boekreviews van beroemdheden als Daniel Craig, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Na deze uitstekende reviews is het tijd voor een demonstratie speciale technieken van Otto van Elzelingen en Martin van Straaten. Zij demonstreren enkele stap-series en breektesten.

De presentatie wordt vervolgd met de volgende gastspreker Herman Masthoff, de directeur van de uitgeverij. Hij vertelt wat over het proces dat voorafging aan de publicatie van de drie boeken. Alles wat Paul en Willem hem toezonden moest worden samengevoegd en mooi gemaakt worden. Hier zijn ze in geslaagd, want de boeken zijn geweldig van inhoud, didactisch verantwoord, pedagogisch en het niveau is hoog. Zelden heeft hij zulke bevlogen auteurs meegemaakt en het resultaat mag er meer dan zijn. De laatste demonstratie van deze avond wordt gegeven door De Toekomst, onze eigen jeugdleden Annelot Bakker en Joy’l Derix van TA Gelderland. Zij laten enkele ademhalingsoefeningen zien, gevolgd door Won-Hyo tul en enkele stap-series van hoog niveau. Met die toekomst zit het wel goed.

Het einde van de presentatie nadert en het is tijd voor het dankwoord. Emil Ripassa (2e dan) van TA Gelderland bedankt alle aanwezigen en in het bijzonder de mensen die de demonstraties deze avond hebben laten zien en de uitgever die speciaal voor deze gelegenheid het land doorkruist heeft.

Martijn Koop en Aron de Groot hebben ontzettend veel tijd gestoken in het redigeren van de teksten en het maken van de foto’s voor het boek. Als blijk van waardering zijn zij tot erelid benoemd van TA Gelderland. Tot slot was er de eerste uitreiking van de boeken. Paul en Willem haalde Sabum Hennie Thijssen en mevrouw Burgers het podium op. De auteurs gaven de boeken als eerste aan deze twee bijzondere gasten. Sabum Thijssen vanwege de filosofische lessen die de auteurs door de jaren heen hebben ontvangen en vanwege de bijzondere leraar- gezel relatie die ze onderling hebben, die inmiddels is uitgegroeid tot een mooie vriendschap. Lenie Burgers (1e dan), de vrouw van Herman Burgers. Herman is de oud leraar van Paul en Willem en is helaas een aantal jaren terug overleden. Herman heeft vanaf het begin de heren begeleid en enthousiast gemaakt voor het authentieke Taekwon-Do. Zijn heldere visie en met name de traditionele martiale oefenvormen hebben de heren gevormd en sinds 2002 mochten ze de academie op jonge leeftijd overnemen. Als eerbetoon aan Herman gaven ze Lenie ook als eerste de boeken.

Na een laatste dankwoord van Paul en Willem was het tijd voor de borrel en natuurlijk de aanschaf van de vers geperste boeken er ontstaat een lange rij van mensen die het boek graag wilde laten signeren door de auteurs.

Boosabum Silke Stoffels (2e dan student van de auteurs)