Met name wanneer je het lichaam op nieuwe manieren belast, wordt de kans op blessures groter. Door echter verstandig om te gaan met sporten kan je het risico verkleinen. Het is hierbij zaak om je eigen lichaam te kennen. Ook je geslacht is van invloed op de blessuregevoeligheid. Mannen hebben een sterker bovenlichaam, terwijl vrouwen over het algemeen leniger zijn.


1. SOORTEN BLESSURES
De term blessure is een generieke term voor lichamelijke problemen die ontstaan zijn tijdens het sporten. Ruwweg kan de volgende indeling gemaakt worden in termen van soorten blessures:

 1. spierpijn
 2. spierverrekkingen
 3. acute blessures
 4. chronische blessures

Ad1) Spierpijn
Spierpijn is een plaatselijke gevoeligheid voor aanraking en beweging voor een bepaald gedeelte van je lichaam. De zenuwuiteinden van dat gebied worden geprikkeld door een ophoping van melkzuur, het bijproduct van spiervermoeidheid. Spierpijn vindt plaats in de “buik” van de spier alsmede de aanhechtingspunten. Meestal treedt het 1 a 2 dagen na een zware of ongebruikelijke training op. Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine haarscheurtjes in de vezels of het bindweefsel. Wanneer je spiergroepen regelmatiger traint wordt dit gevoel minder.

Ad2) Spierverrekking
Spierverrekking behoort tot de categorie acute blessures en is zwaarder dan spierpijn. Een spierverrekking treedt op als er dusdanig veel scheuren in het spierweefsel zijn dat het bereik, de snelheid en de kracht van een beweging wordt verstoord. Een spierverrekking vindt meestal plaats in een specifieke spier of spiergroep, terwijl spierpijn veelal grotere gedeeltes van het lichaam beslaat. Een spierverrekking brengt scherp pijn met zich mee en de genezing kan variëren van een week tot zelfs een paar maanden. Bij een spierverrekking is het noodzakelijk je huisarts of ziekenhuis te consulteren.

Ad3) Acute blessure
Een acute blessure is een blessure waarbij verlies van kracht of plotselinge pijn kenmerkend zijn. Iedere pijn die je verhindert 24 tot 48 uur een bepaalde beweging te maken valt in deze categorie. Het is absoluut noodzakelijk naar de huisarts of polikliniek te gaan in geval van deze symptomen.

Ad4) Chronische blessure
Een chronische blessure houdt weken of zelfs maanden aan, ondanks rust en behandeling. Het is ook mogelijk dat chronische blessures periodiek terugkomen. Dit soort blessures dient altijd door een specialist behandeld te worden. In de ergste gevallen kan het beoefenen van een bepaalde sport of sporten geheel afgeraden worden.


2. BLESSURES VERMIJDEN

Schijnbaar kleine pijntjes en kwaaltjes
Kleine pijntjes en kwaaltjes gaan vaak vooraf aan een ernstigere aandoening. Daarom is het altijd van cruciaal belang goed naar het eigen lichaam te luisteren. Als instructeur dien je daar heel duidelijk in te zijn. Wacht nooit tot het te laat is met een blessure, aangezien sommige blessures niet meer terug te draaien zijn bij te late behandeling. Ik heb zelf meerdere onherstelbare kwetsuren, zoals een zogenaamde “skiduim”. Het kapsel van mijn duim is dusdanig beschadigd dat het niet meer hersteld kan worden. Ik ben hiervoor veel te laat naar de huisarts gegaan, waardoor herstel niet meer mogelijk was.

Voldoende rust
Voldoende rust tussen iedere training is altijd van cruciaal belang vanwege meerdere redenen. Ten eerste omdat je bij te korte rustintervallen niets opbouwt en dus feitelijk voor niets traint. Maar ook omdat het lichaam steeds kwetsbaarder wordt voor blessures in geval van te weinig rust. In geval van zware (kracht) training dient er minimaal 24 uur per training te zitten.

Chronische vermoeidheid
Overtraining is het gevolg van chronische vermoeidheid. Je prestaties verminderen, ook al werk je zeer hard aan je lichamelijke gesteldheid. Dit is het gevolg van door blijven trainen terwijl het lichaam niet meer kan. Andere signalen van overtraining zijn: pijn in de gewrichten, pezen of spieren; krachtverlies; tintelend gevoel in de ledematen; algemene vermoeidheid; slaapproblemen; hoesten; koudjes en andere kwaaltjes.

Algemene oorzaken van blessures:

 • onvoldoende opwarmen
 • onvoldoende afkoelen
 • te weinig rekoefeningen voor of na de training
 • overtraining
 • te weinig rust
 • verkeerd schoeisel
 • ongeschikte uitrusting, apparatuur
 • niet in overeenstemming met je lichaam werken
 • niet luisteren naar je lichaam
 • slechte techniek, met name bij krachttraining
 • onbekwame instructeurs
 • te veel deelnemers per cursus
 • het negeren van veiligheidsregels
 • te weinig of niet goed eten
 • slechte gewoontes: roken, drinken, drugs

3. HERSTELLEN VAN BLESSURES
De eerste periode van 24 uur volgend op het oplopen van een blessure zijn de kritische uren. Deze periode bepaalt de ernst van de blessure en de geneestijd. Direct na het oplopen van een blessure raakt het beschadigde gebied ontstoken. Dit ontstekingsproces is in feite het begin van de genezing. Het lichaam reageert overdreven en het is noodzakelijk het ontstekingsproces af te remmen. Het Engelse acroniem ICER geeft de 4 basisbehandelingen voor het afremmen van de ontsteking.

Ice (ijs), Compress (compressie), Elevation (omhoog houden) en Rest (rust).

IJs
Gebruik koud water of ijs om de stofwisseling van het weefsel in het aangetaste gebied te vertragen. Door het gebied in een toestand van een soort ‘schijndood’ te brengen, wordt de schade beperkt die veroorzaakt wordt door de gebrekkige toevoer van zuurstof en voedingsstoffen in het gebied. Houdt het ijs er niet langer dan 15 minuten op en herhaal dit de eerste dag om de 2 tot 3 uur.

Compress
De verspreiding van de vloeistoffen, die zich ophopen door het zwellen en bloeden, kan worden beperkt door druk uit te oefenen. De gemakkelijkste manier is door een elastisch verband aan te leggen. Dit moet prettig en niet te strak zitten, want anders wordt de bloedtoevoer naar het gebied te veel afgekneld.

Omhoog houden
Het is raadzaam om elk gewond lichaamsdeel omhoog te houden en goed te ondersteunen, zodat de vloeistoffen die door het zwellen en bloeden worden geproduceerd weg kunnen vloeien. Vooral als je een blessure aan je been hebt opgelopen is het belangrijk dat je het been omhooghoudt, zodat de vloeistoffen zich niet in je voeten ophopen.

Rust
Je kunt een blessure niet weg trainen (daarmee maak je vaak alleen maar erger). Het enige wat gebeurt, is dat de beschadiging van het weefsel blijft, hoewel de pijn verdwijnt. Je zou ten minste 24 tot 48 uur moeten rusten. Gedurende die tijd moet de blessure beschermen tegen verdere beschadiging en kan bijvoorbeeld een steunverband nodig zijn. Veel mensen blijven doortrainen met blessures met het idee dat ze de blessure beschermen als ze een riem of een verband dragen. Dit is over het algemeen geen goede zaak. Wanneer je een lange tijd geblesseerd bent, kan een riem de geblesseerde spier isoleren, zodat de omringende spieren verder kunnen trainen, maar normaal gesproken is rust de beste remedie. Zorg altijd dat je ijs, pleisters en verband bij de hand hebt voor noodgevallen. Tenslotte is het raadzaam naar een dokter of sportkliniek te gaan als je geblesseerd bent. Als je door blijft trainen met een blessure zal de bloeding en de zwelling zich uitbreiden en kun je nog meer kwalen krijgen.

Na een rustperiode zal het lichaamsdeel nog steeds pijnlijk of stijf aanvoelen: dat is heel gewoon. Door rustig te oefenen, zal je lichaam soepel littekenweefsel over de aangedane weefsels vormen, wardoor je minder kans op verdere beschadiging hebt. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen voldoende rustige oefeningen die het gebeid in beweging brengen en sterk, nieuw weefsel doen ontstaan en overbelasting waardoor het geblesseerde weefsel weer scheurt. Als je pijn blijft voelen, stop dan met alle oefeningen; een lichte stijfheid zal er daartegen uiteindelijk minder door worden. Doe veel lenigheidoefeningen en rekoefeningen met dat lichaamsdeel. Het genezingsproces duurt over het algemeen 3 weken. Daarna zou je weer wat harder moeten kunnen trainen. Handel echter niet overhaast.