itf taekwondo pak ribWe geven namen aan mensen en objecten om onderscheid te maken tussen individuen en tussen objecten met verschillende eigenschappen enzovoort. We weten direct dat ‘Kim Sun Dal’ niet dezelfde persoon is als ‘Timothy Smith’, dat ‘flora’ anders is dan ‘fauna’, dat een’steen’ en een ‘kussen’ niet dezelfde eigenschappen hebben.

Het geven van namen is een klassificatie proces door middel van welke we orde scheppen in het universum en onze wereld. Bij afwezigheid van naamgeving zou de wereld chaotisch zijn en vooruitgang zou onmogelijk zijn. Onze doboks hebben een zelfde doelstelling. Ze tonen onze bezigheid en onze rang, welke ons helpt identificeren als personen bezig met een bepaalde activiteit. Sociale orde zou onmogelijk te handhaven zijn zonder systematiek van kleding.

Door naamgeving, kan voetbal onderscheiden worden van honkbal, Taekwon-do van Judo. Insgelijks, kan een rechter onderscheiden worden van een crimineel door hun kleding en uniforms. Zo ook kan een generaal van een soldaat onderscheiden worden.

Wanneer we een uniform dragen, accepteren we een bepaalde rol in de samenleving en zijn we verplicht om ons naar behoren van dat uniform te gedragen.

Onze krijgskunst werd de naam ‘Taekwon-do’ gegeven om de techniek, het filosofische systeem, spirituele basis en wedstrijdregels te onderscheiden van andere Orientaalse krijgskunsten. Om dezelfde reden hebben we een uniform (dobok) welke uniek is voor Taekwon-do.

De International Taekwon-Do Federation (ITF) introduceerde deze dobok in 1982. Het is het product van vele jaren onderzoek en ontwikkeling. Deze ‘nieuwe’ dobok behoudt de aspecten van de traditionele dobok terwijl het tegelijkertijd een ‘new age’ in termen van design weerspiegelt.

Het elimineert vele van de ongemakken van andere martial arts uniforms. Het zal, bijvoorbeeld, niet losgaan tijdens oefenen of tijdens een wedstrijd.

Het heeft er tevens voor gezorgd dat men niet meer kan vertrouwen op valse praktijken om een namaak geluid te creëren door middel van verstijfd materiaal.

De dobok wordt beschouwd als een primaire noodzakelijkheid gedurende trainingen en wedstrijden, om de volgende redenen:

  1. Het dragen van de dobok zou trots moeten geven aan de student als beoefenaar van Taekwon-do
  2. Het weerspiegelt het niveau van techniek en culturele ontwikkeling in Taekwon-do welke het individu heeft bereikt
  3. De stijl van de dobok is symbolisch voor het erfgoed en de traditie van Taekwon-do
  4. Kup en dangraden welke weerspiegelt worden door de band geven een motivatie terwijl ze tegelijkertijd behoud nederigheid in stand houden
  5. De dobok is zeer praktisch en gezond
  6. De officiële dobok onderscheidt orthodox Taekwon-Do van haar imitators

De dobok bestaat uit een shirt, een broek en een band gemaakt van synthetisch materiaal. Dit materiaal is een sterke verbetering ten opzichte van standaard katoen, omdat het duurzamer en tegelijkertijd flexibeler is.

Het shirt en de broek moeten wit van kleur zijn om de traditionele kleur van Koreaanse klederdracht te symboliseren. Extra versiering, afbiezingen, belettering en designs zijn niet toegestaan.

Het is heel belangrijk om de dobok altijd schoon te houden, het correct te dragen en te behandelen met respect welke hij verschuldigd is aan zijn kunst. Zwarte biezen aan de rand van het shirt worden alleen gedragen door de zwarte band houder.

Deze afbiezing is drie centimeter breedt en is symbolisch voor de koninklijke familie en leden van de aristocratische huizen gedurende de dynasties van Koguryo, Baekje en Silla.

Een internationaal instructeur wordt herkend aan de zwarte strepen van drie centimer breed op beide kanten van het shirt en de broek.