Best of the Best 2005Zaterdag 2 April was het dan zover, het lang verwachte Best of the Best van 2005, georganiseerd door Irwin Vyent en de gebroeders Lahbib en Khalid Kassem. De avond begon met de introductie van de vechters en er werd in tegenstelling tot vorige jaren ook een vrouwen Best of the Best gehouden. De zaal was vroeg in de avond al tot zijn nok toe gevuld met supporters en vechtsport liefhebbers. De 24 mannelijke en 4 vrouwelijke vechters stelde zich op in de ring.

Na de introductie begon men met het vrouwen toernooi, zoals gezegd werd ‘vrouwen gaan voor’. Na 2 zwaar bevochten partijen bleven er 2 dames over die aan het eind de finale zouden gaan knokken, met als inzet de titel Best of the Best 2005 en een set samurai zwaarden. De finalisten waren Nathalie Frankis van Naturals Schiedam en Ayse Ackan van Chung-Mu Amsterdam.

Toen begon het heren toernooi, met als eerste partij meteen de kraker Jalal Zriouil vs Mike Stokhof, die Jalal Zriouil won. De eerste ronden verliepen goed, de minderen werden van de beteren gescheiden en zo bleven er 12 vechters over. Na een paar harde partijen en een aantal knock-outs en opgaves zat de sfeer er bij het publiek goed in. De tweede ronde verliep ook hard en het publiek werd steeds meer opgezweept door de muziek die de dj’s draaide tussen de partijen door waardoor zelfs bijna een vechtpartij ontstond in de tribune tussen een aantal jongeren, maar het brandje was snel gesust en met keek weer vol goede moed naar de ring.

Toen in de derde ronde een van de favorieten Iwan Clement verloor van een onbekende kickbokser was het zeker, hier kwamen zeker de besten van de besten. Toen de laatste drie overbleven, namelijk: Andy Cruden, Raymon Bonte en Tim Kool gingen de scheidsrechters in beraad om de winnaar van de stijlprijs te kiezen die weer terug mocht komen bij de laatste vier, dit werd Iwan Clement.

De halve finales waren harde partijen, de eerste halve finale was Tim Kool (de winnaar van 2004) tegen Andy Cruden. Het ging er hard aan toe en beide vechters kwamen goed in hun ritme, maar toen Tim Kool met een achterwaartse trap de elleboog van Andy Cruden raakte greep hij in pijn touwen, zijn rechter hiel was zo zwaar gebleseerd dat hij moest opgeven. Na een waardig applaus verliet Tim Kool de ring en was de eerste finalist bekend, de tot dan toe onbekende Andy Cruden.

De tweede halve finale zou gaan tussen 2 publieksfavorieten, namelijk Iwan Clement van Koguryo en Raymon Bonte van Jan Koster. Raymon was in het voordeel met lengte, gewicht en kracht maar Iwan was op zijn beurt sneller. De eerste ronde was Iwan de grote Raymon te snel af, en maakte met snelle combinaties zijn punten. In de tweede ronde gebeurde het geen waar iedereen al bang voor was, Iwan kwam in met een serie trappen die door Raymon beantwoord werden met een serie stoten waarvan er een aantal de kin van Iwan raakte. Iwan ging naar neer, binnen de acht tellen stond de kleine taekwon-doka weer op en de partij ging verder. Maar Raymon bleef counteren met een serie keiharde stoten waardoor Iwan weer naar de grond ging, maar dit keer definitief. Winnaar op KO, Raymon Bonte

De finale van de heren was bekend, Andy Cruden vs Raymon Bonte. Maar eerst werd de vrouwen finale gevochten tussen Ayse Ackan en Nathalie Frankis. Nathalie leek in het voordeel te zijn door haar lengte maar Ayse vocht behendig terug. De eerste ronde verliep enigszins afwachtend maar in de tweede ronde werd er voluit gevochten, Nathalie met haar lengte en Ayse met haar stoot/trap combinaties. Toen in de derde ronde de vermoeidheid parte leek te spelen bij Ayse maakte Nathalie hier gebruik van door constant door te blijven gaan en zo Ayse in de hoek te drukken, na een keiharde voorwaartse trap van Nathalie die landde op het hoofd van haar tegenstandster was de derde ronde afgelopen. De winnaar, en tevens Best of the Best van 2005, Nathalie Frankis van Naturals Schiedam.

Toen kwam de partij waar iedereen op wachten, de finale van de heren tussen Raymon Bonte en Andy Cruden. In dit gevecht was niemand in het voordeel omdat beide lang waren. De eerste ronde begon en supporters van beide vechters schreeuwde hun kelen schoor. Raymon hield het midden van de ring aan terwijl Andy vanaf de buitenkant werkte. De partij ging gelijk op toen een trap van Raymon landde op de rug/zij van zijn tegenstander. Andy verkrampte van de pijn en ging neer, hij was zodanig geraakt dat hij niet in staat was door te vechten. Winnaar op TKO door opgave, en Best of the Best van 2005, Raymon Bonte van Sportschool Jan Koster te Delft.

John vd Bosch (Fitsportland)

Uitslag Sparring:

Raymond Bonte (Sportschool Jan Koster) – Best of the Best 2005

Nathalie Frankis (Naturals) – Best of the Best Female 2005