Alpes Cup Frankrijk & Seminar Master KimVrijdagochtend 14 november is een klein team van sport- en gezondheidscentrum LifeStyle naar Grenoble (Frankrijk) geweest voor de Alpen Cup en een speciaal seminar met Master Kim Ung Chol (VIII dan). Gentiana, Orhan, Soufiane, Rachid en Robin verzamelden zich om 5 uur ’s ochtends bij de sportschool om te beginnen aan de reis van 1000 kilometer. De reis verliep voorspoedig en na wat pauzes kwamen we om ongeveer half vijf aan bij het hotel in een buitenwijk van Grenoble.

Na onze spullen in de kamers gezet te hebben gingen we op zoek naar wat eten en strandden we uiteindelijk bij de oude vertrouwde MacDonalds, die we overig nog 2 dagen op rij zouden bezoeken. Geheel onverwacht werden we daarna gevraagd te komen naar de sporthal voor een extra ingelaste training met Master Kim. Het werd een zware trainingssessie tot ongeveer 11 uur, waarbij naast basis- en rekoefeningen de vierde en vijde tul aan bod kwamen.

Hierna gingen we snel naar ons mandje toe, want het zou nog een zwaar weekend worden, met een seminar van 2 keer 3 uur op zaterdag en wedstrijden op de zondag. Het seminar op zaterdag begon om 9 uur en de opkomst was zonder meer bevredigend met taekwon-doka’s uit Belgie, Frankrijk, Ierland, Italie, Bulgarije, Zwitserland, Korea, Rusland en wij als Nederlandse vertegenwoordiging.

Master Kim heeft echt een fenomenale techniek, met bijna onmenselijk harde traptechnieken. Het is een waar genoegen om van deze man les te krijgen. Zo indrukwekkend was het seminar voor iedere deelnemer. Ik zelf besloot het te houden bij de eerste 3 uur en de tweede sessie te volgen vanaf de zijlijn in verband met rugpijn en de wedstrijden op zondag.

Tijdens het seminar kwamen veel basistechnieken aan bod, maar er werden ook tuls en zelfverdediging geoefend. Rond vijf uur was het seminar ten einde en was het tijd voor fotosessies met Master Kim. Ik vraag me af of hij rode oogjes heeft overgehouden aan de grote hoeveelheid flitsen die hij dit weekend heeft moeten verwerken.

Na de training was het weer MacDonalds tijd aangezien alle andere restaurants nog gesloten waren. Orhan en Soufiana hadden weer de grootste pret en maakten de buurt onveilig. Orhan hebben we nog eens moeten uitleggen dat het ongunstig is om een hamburger, patat en drinken los te bestellen bij de MacDonalds.

Ik ben zaterdag heel vroeg naar bed gegaan met enorm veel rugpijn en maakte me zorgen over de zondag waarop ik naast de wedstrijden ook een examen zou afleggen bij Sahyunim Kim.

Wonder boven wonder werd ik zondag redelijk fit wakker, met weinig last van mn rug. Gelukkig bleef dat zo gedurende de hele dag. De wedstrijden kwamen wat langzaam op gang, maar het was een gezellig toernooi met veel verschillende delegaties en een aantal sterke WTF deelnemers uit Frankrijk.

Ons team deed het erg sterk en we pakten met z’n vijfjes maar liefst 9 prijzen! Gentiana werd 1e met tuls, Soufiane 3e, Orhan 2e en ikzelf haalde ook zilver met tuls. Met sparren kwamen we pas echt goed uit de verf en haalde iedereen van ons team prijs: Rachid (2e), Gentiana (2e), Orhan (2e), Soufiane (3e) en Robin (1e).

De wedstrijden waren omstreeks 6 uur ten einde en toen begon het pas echt spannend voor mij te worden: ik zou namelijk examen doen bij Master Kim voor mn 3e dangraad. Rachid nam de kinderen mee uit eten en we spraken af elkaar weer bij het hotel te ontmoeten. Ik werd gebracht naar de dojang van de organisator om daar met mn partner Loic Columbani examen te doen. Ik was bloednerveus, want om in je eentje voor zo’n sterke meester te staan is wel een ander verhaal dan een seminar. We begonnen met de tuls en dat verliep heel stroef.

Na de tuls kwamen we gelukkig een beetje los en was het grootste deel van de spanning eraf. Na de tuls gingen we verder met basistechnieken, traptechnieken, stapsparring (Ilbo Matsogi), zelfverdediging (Hosinsul) met en zonder mes, vrij sparring (Matsogi), werptechnieken, valbreken, theorie en veel, heel veel breektesten. Breektesten waren nopi chagi (gesprongen opwaartse trap), twimyo dollyo chagi (gesprongen rondwaartse trap), dolly chagi, yeop chagi en twimyo yeop chagi. De genoemde breektesten werden uitgevoerd op 1 of 2 houten planken. Hierna gingen we door met het breken van dakpannen…iets wat ik nooit eerder gedaan had. We startten met 10 dakpannen voor Ap Jirugi (stoot), 7 dakpannen voor Sonkal Taerigi (meshandslag), 6 dakpannen voor Sonkaldung Taerigi (tegengesteld meshandslag), 5 dakpannen voor Dung Joomuk Taerigi (rugkant vuistslag) en 15 dakpannen voor Palkup Taerigi (elleboog slag).

Hierna was het examen (gelukkig) ten einde en kon ik tevreden terug kijken op m’n uitvoering en op het mooie slot van dit taekwon-do weekend. Ik was om 10 uur ’s avonds terug in het hotel waar ik samen met de rest gezellig wat tv heb gekeken en de videobeelden van de wedstrijden terugzag.

Maandagochtend begonnen we aan de terugreis en de vermoeidheid was te merken, want binnen no-time lag de gehele delegatie op de achterbank te slapen. Omstreeks negen uur ’s avonds kwamen we de Slinge opgereden en stonden de ouders al te wachten bij Sport-en gezondheidscentrum Life Style.

Het was een geweldig weekend en hopelijk gaan we volgend jaar weer.

Taekwon,

Robin Born