De Delftse Graziella Idili is sinds zaterdag 14 maart met de door haar glansrijke behaalde 6e dan, de hoogst gegradueerde vrouw van de International Taekwondo Federation Nederland (ITF-Nederland). Een primeur voor ITF-Nederland. Geen enkele vrouw heeft dit tot nu toe gepresteerd. Het examen werd afgenomen door Grandmaster James Tjin-A-Ton, een begrip in de Taekwondowereld.

‘Het was bijzonder om het examen af te leggen bij de Grandmaster. Met zijn negende dan heeft hij de hoogst mogelijke graduatie en dat dwingt enorm veel respect af. Het behalen van de 6e is voor mij de opmars naar het vergaren van nog meer kennis op Taekwon-Dogebied. Ook na 26 jaar Taekwon-Do kun je  je nog steeds verder bekwamen en uitgedaagd worden in deze verdedigingssport, aldus de 31-jarige eigenaar en hoofdleraar van Taekwon-Do Academy Graziella Idili. 

Graziella is zelf als 5-jarige bij Jan Koster in Delft begonnen. Als een van de pioniers van Taekwondo in Nederland was hij altijd haar grote voorbeeld. Dat zij hem nu qua dangraadvoorbij streeft, hij is 5e dan, voelt vreemd en eervol. GraziellaIdili: ‘Ik had vroeger nooit gedacht dat ik dit kon bereiken. Dat ik nu, als eerste leerling van Jan Koster en als eerste vrouw, deze mijlpaal heb bereikt maakt me trots. Het is een kroon op tweeëneenhalf decennia onafgebroken hard werken om mezelf te blijven verbeteren.’

Als hoogst gegradueerde vrouw hoopt Graziella Idili meisjes en vrouwen te inspireren. ‘Ik hoop dat alle vrouwen binnen en buiten Taekwon-Do geloven in zichzelf, in hun krachten en dat ze ambitieus durven te zijn. Durf te dromen, want alles is mogelijk als je gelooft in jezelf en bereid bent om hard te werken.’

Wil jij geïnspireerd worden door de hoogst gegradueerde vrouw ITF Taekwon-Do van Nederland? Dat kan. Graziella Idili geeft les in haar eigen Taekwon-Do Academy in Delft. Omdat Taekwon-Do voor iedereen is en iedereen zich op z’n eigen niveau zichzelf kan ontwikkelen, biedt ze lessen aan voor verschillende doelgroepen.  Trainen zijn ingedeeld op leeftijd en niveau. Speciale groepen zijn de Ladies Only en 30-up, voor volwassenen die op een laagdrempelige manier kennis willen maken met Taekwon-Do.