Taekwon-Do als Martial Art – Way of Life – Sport en ontwikkeling van sociale vaardigheden als levenslange ontdekkingsreis? Bij de start van mijn lessen in Taekwon-Do in 1980 dacht ik nog niet direct aan het ontwikkelen van een levensvullend pad in Taekwon-Do. Ik vond het leuk om te bewegen, te stoeien, wedstrijdjes te doen en met mijn vrienden te zijn en dit is altijd zo gebleven maar…. naar mate de jaren vorderden kwamen er meer dingen bij kijken dan alleen op de mat, ook buiten de mat waren en zijn er zoveel zaken te ontdekken die tot op de dag van vandaag een reis van ontdekkingen is. Na vele jaren sportief bezig te zijn geweest, organisatorisch, politiek en bedenker van nieuwe initiatieven heb ik gemeend een nieuwe richting in te moeten slaan qua levensinstelling maar ook qua organisatie. Dit heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad en nu na een jaar kan ik zeggen dat het de juiste keuze was.

Nederland is erg goed in competitie en behaalt ondanks dat we behoorlijk versnipperd zijn in organisaties (al 7 ITF organisaties in NL) op iedere EK-WK-World of Europa Cups altijd aansprekende resultaten. Dit is knap en geeft het hoge niveau in Nederland, scholen en instructeurs aan. Om aan te geven de periode waarin we nu zitten zijn er voor zover ik weet 2 EK’s en al 4 WK’s die de naam Taekwon-Do dragen….. Dit is uiteraard erg veel maar een gegeven en onze Nederlandse sporters halen over het algemeen overal prijzen weg. Deze uitslagen van iedere sporter worden bijgehouden op de overkoepelende website www.ktc-np.nl Een website die ik gestart ben om ons in Taekwon-Do in Nederland virtueel te verbinden. Ook wil ik proberen met het organiseren van een Open WK in 2017 alle organisaties in Nederland en daarbuiten uit te nodigen om SAMEN met elkaar van de sport te genieten  zie http://dnmaa.kisport.nl/pagina/wk-itf-taekwon-do-2017-open Hier later zeker meer over.

Nu zijn er ook scholen, organisaties, instructeurs en masters die zich minder op de competitie richten maar meer op de andere aspecten van Taekwon-Do zijnde Martial Arts – Way of Life and ontwikkelen van sociale vaardigheden. In de ontdekkingsreis die het leven is heb ik gemeend dat we moeten kijken naar de toekomst, nieuwe instructeurs en nieuwe leden de kans te geven te groeien in alle aspecten van Taekwon-Do. Zij zijn de toekomst en wij maken hier slechts een deel nog van mee…… Daarom krijgen binnen de DNMAA – De Nationale Martial Arts Academie www.dnmaa.nl deelnemers van sport en zij die de ART meer willen beoefenen, evenveel aandacht…. Dit was een onderwerp wat mij altijd erg heeft bezig gehouden aangezien iedereen recht heeft op evenveel aandacht en dat was er vaak niet omdat sporters nu eenmaal meer tijd vragen.

Na een reis door Zuid-Korea in 2013 met een geweldige groep mensen gaan wij volgend jaar in 2016 wederom naar het thuisland van Taekwon-Do om alle plekken van de Tul te bezoeken, te bestuderen en te trainen. Voor meer informatie zie http://dnmaa.kisport.nl/pagina/1e-pioneer-tul-tour-korea Tevens zijn wij na die reis onder leiding van Fred Dekkers allerlei workshop en thema-avonden gestart over de historie van de Tul en Korea. Nu starten wij voor onze leden een nieuwe weg 29 Warriors “The Art of Movement” Wat is dit programma?

Dit programma gaat Taekwon-Do leden van de DNMAA begeleiden in de aspecten van Martial Art – Way of Life en als leiders te boek staan met sociale vaardigheden die de titel waardig zijn. De aspecten die hierin behandeld worden en vereist zijn staan in de bijgevoegde flyers en geven aan welke weg wij op gaan. Ik wens iedereen een fijn pad in het leven en Taekwon-Do toe. Met behulp van dit vernieuwende programma zullen wij de leiders voor de toekomst klaarstomen in meerdere wegen die Taekwon-Do in petto heeft.

Als bijlagen zijn bijgevoegd de flyers en promotiefilm link van de 29 Warriors – The Art of Movement” zie http://dnmaa.kisport.nl/pagina/29-warriors-the-art-of

DO!

Harry van Schaik “Active and Involved”
29 Warriors “The Art of Movement”