Open Ierse 2009Vrijdagmorgen héél vroeg sprak het grootste gedeelte van de Ierlandgangers af op Delft Centraal om richting Schiphol te vertrekken. Halverwege onze reis werden we de trein uitgezet omdat sommige mensen verkeerde treinkaartjes hadden (met korting via de kortingskaart van Tim). Die kortingskaart gaat pas in na 9 uur.

Op zich niet erg of gek, maar aangezien Rory vorig jaar precies hetzelfde is overkomen (gewoon 2 keer gecontroleerd en die mocht wel blijven zitten) was dit toch wel een domme actie! Eenmaal op Schiphol aangekomen vertrokken we met de rest van de groep richting Ierland!

Voor sommige mensen een hele nieuwe ervaring om te vliegen. Maar niet alleen het vliegen was een hele uitdaging, sommige mensen vonden de roltrap ook erg eng en gevaarlijk! Zo vertelde Rowan aan Jeremy dat zij wel eens was gevallen van een roltrap. Hij vertelde op zijn beurt dat hij wel eens zijn hoofd had gestoten tegen een bord toen hij op een roltrap stond gek te doen. Druk pratend hadden Rowan en Sander het niet door dat er ook een einde aan de lange roltrap kwam en ook de aardige mevrouw die 100x roept: ‘mind your step’ hoorde ze niet waarop ze dus al half gestrekt op de grond lagen! Erg fijn als je voor Rowan staat uhm (Corine).

Na een ‘ruige’ heenreis met veel turbulentie en een irritant dik kind voor ons kwamen we in Cork aan. Daar stond een lief klein hondje al op ons te wachten om te controleren of er geen illegale dingen waren meegenomen. Nadat sommige mensen een stempel hadden gekregen in hun paspoort konden de tassen en een mooie roze koffer (ik zal geen namen noemen, want dat vinden we lullig voor Roy, maar hij viel wel op) worden opgehaald!

Cleem had een auto gehuurd en na een hele zoektocht waar de huurauto stond kwamen we er achter dat deze toch voor het vliegveld stond i.p.v. op de parkeerplaats. Eenmaal aangekomen in het Kingley House waren de kamers al verdeeld! Omdat Cork een hele leuke stad is hebben we even een kleine citytour gedaan voor de mensen die hier nog nooit zijn geweest. ’s Avonds heerlijk met z’n alle gegeten en na de toespraak van Tim kwamen ook Hendry en Erik aan! Iedereen was toch wel aardig moe en de meeste besloten om maar vroeg te slapen.

Volgens mij begint het een traditie te worden, maar iedere keer als ik voor een toernooi naar het buitenland ga vergeet ik mijn tandenborstel dus ik moest ’s avonds laat nog een tandenborstel regelen! Gelukkig waren er meer mensen dingen vergeten, namelijk gebitsbeschermers en sommige hun verstand, maar dat is niets nieuws! Nu zijn er mensen met hele hippe telefoons, ook wel de BlackBerry genaamd die gelukkig met hele goede en handige abonnementen worden afgesloten! Zo handig dat, wanneer het internet uit moet, er ook niet meer gebeld en gesmst kan worden. Je hebt dus niets aan zo’n telefoon (of misschien ligt het toch aan de gebruiker, bijna onmogelijk deze optie natuurlijk) in het buitenland, maar daarentegen werkt de wekker opperstbest en om 4.00 uur ’s nachts gaat dan de wekker af!! Mijn kamergenoten waren erg blij met me, voor Rowan nadat ik haar had beschuldigd dat het haar wekker was… hoopppssss!

Maar wij waren niet de enige mensen, want Rory en Roy hadden zich ook vergist in de tijd (die waren namelijk een uur te vroeg!)Zaterdag, de eerste dag van het toernooi! Wij willen de EHBO, die tevens ook een VIP (Herman van Idols) hadden werken, een groot compliment geven! Vooral onze brabanders hebben hun tegenstanders aardig ‘afgewerkt’ zoals ze dit zelf zo mooi zeggen! Ook de tegenstanders van Jeremy hadden het zwaar en allen hadden een bloedneus!

Maar voordat we bij het sparren beginnen waren er eerst de tuls. Bij Corine was het al snel afgelopen nadat zij een ‘missteek’ maakte. Maar de junioren deden het beter! Brian werd 1e in de categorie junioren 2e dan en Jeremy werd 1e bij de junioren 1e dan! Niels viel echt net buiten de prijzen en werd 4e! Niet slecht in zo’n grote poule!Toen begon het onderdeel sparren!

Allereerst kwam Lydia in actie! Lydia had een sterke tegenstander die in 2004 2de werd op de WK in Korea! Helaas was zij in het begin een beetje te afwachtend en verloor net de partij. Hendry ging lekker, na een paar partijen gebeurde er iets wonderbaarlijks! Er was EINDELIJK een tegenstander die even LANGE benen heeft als Hendry!! Helaas was Hendry toch beter en in de laatste seconde gaf Hendry nog even zijn visitekaartje en brak bij deze jongen 2 ribben!!

In de finale kwam hij tegenover Shane Fitzgerald, een bekende Ier waarvan moeilijk te winnen is in Ierland! Hendry gebruikte zijn lange stelten goed en Shane kon hem weinig raken! Na een mooie finale won Hendry en werd hij Open Iers kampioen! Ingrid was scheidsrechter op dat veld en had het maar behoorlijk zwaar. Op een gegeven moment vloog er een deelnemer van +/- 80 kg bijna op haar. Dus ook Ingrid is deze dag in actie gekomen! Jeremy en Niels zaten bij elkaar in de poule, maar gelukkig konden zij elkaar alleen maar treffen in de finale!

Beide mannen wonnen hun eerste ronde goed en Jeremy kwam als eerste aan de beurt in de halve finale. Hij trof een lompe boer die hij, helaas, na een spannende verlening net niet won. Niels trof dezelfde lompe boer in de finale en na een spannende partij die gelijk eindigde kwam er nog een spannendere verlening! Ook deze werd weer gelijk en na de ‘golden point´ won de tegenstander van Niels. Een mooie tweede plaats dus! Maar tijd om uit te rusten was er niet, want de mannen konden meteen doorlopen naar een ander veld waar het teamsparren ging beginnen! Nog helemaal uitgepunt kwamen de mannen de eerste ronde tegen Tsjechië te staan.

Allereerst was het de beurt aan Roy. Roy begon echt goed en maakte de ene na de andere yob. Helaas kwam de tegenstander iets terug naarmate de tijd voorbij ging en uiteindelijk kwam er een gelijk spel uit! De tweede partij was voor Brian. Brian zou het nog zwaar krijgen, want zijn individuele poule kon ieder moment beginnen!! Een mooie warming-up voor Brian die de partij overduidelijk won. Vervolgens was het de beurt aan Niels. Niels z’n tegenstander was sterk en je kon zien dat Niels nog niet hersteld was van zijn zware finale. Ondanks dat Niels aardig wat punten maakte won zijn tegenstander. Jeremy, ook nog niet helemaal op adem, was hierna aan de beurt!! Je kon merken dat Jer nog een klein beetje baalde van zijn laatste partij en maakte de ene na de andere punt bij zijn tegenstander en won!!

Door Sander konden wij het team inschrijven. Je hebt namelijk 5 mensen nodig voor een team en met 4 mochten wij niet deelnemen. Sander is een stuk jonger en lichter dan de andere 4 mannen en zou als reserve fungeren mits er een tegenstander van zijn eigen lengte/gewicht/leeftijd was. Nou dit laatste was nog precies net niet wat de Tsjechen in gedachte hadden en kwamen met een reus van een tegenstander!!

Coach Tim heeft deze partij opgegeven waardoor het gelijk spel werd! Als je gelijk spel hebt mag je als team je beste tegenstander nog een keer inzetten. Aangezien Brian al naar zijn veld moest om individueel te draaien kreeg Jeremy de eer om nog een keer te sparren! Jeremy, die een paar maanden geleden nog 2de werd op de Europese kampioenschappen ging gewoon weer staan ondanks dat hij al helemaal kapot was! Super mentaliteit! Hij ging er voor en die werd beloond met winst waardoor de mannen doorgingen naar de finale tegen Engeland!

Gelukkig was er even pauze waardoor Brian zijn poule kon draaien! Dit deed hij overigens super goed! De ene na de andere mooie techniek kwam eruit en Brian was overduidelijk de beste in zijn poule!! Na een paar ronde won hij zijn finale en kon meteen doorlopen naar het veld waar de finale werd gedraaid van de teams! Wij moeten eerlijk toegeven dat wij super trots zijn op onze mannen!! Wat een mentaliteit en wat een teamspirit! Wij hadden al een beetje zitten te kijken naar Engeland en die waren allemaal lange gasten! Oe was het wel mogelijk om te winnen?!

Allereerst was het de beurt aan Niels die weer een beetje op adem was gekomen! En maar goed ook, want die Niels was overduidelijk de baas tijdens deze partij en won! Het nadeel was een beetje dat Niels onze grootste deelnemer was en de Engels nog 3 mannen hadden van deze lengte! Brian was vervolgens aan de beurt! Ook hij had eigenlijk nog tijd nodig om te herstellen, want hij was nog geen 5 minuten klaar met zijn individuele partijen. Je kon nog wel zien dat het ritme er goed inzat bij Brian en na 2 ontzettende mooie pandals moest ook deze tegenstander het afleggen!!

Jeremy kreeg een zware druk op zijn schouders en als hij deze partij zou winnen betekende dit goud voor het team. Na een spannende partij, waarin Jeremy gelukkig een paar mooie punten maakte, won hij!!! Iedereen was door het dolle heen! Wie had dat gedacht zeg?! Meteen vroegen andere deelnemers uit Spanje, Engeland, Ierland wie wij waren. We zijn zelfs uitgenodigd om naar Spanje te komen voor een toernooi!!

Na een super dag werd er met een feeststemming gegeten. Tim gaf nog wel even aan, met een knipoog, dat de druk op de schouders van de gekleurde banders nu wel hoog moest zijn, want zij moesten de zwarte banders uiteraard verbeteren… Na het eten ging iedereen terug naar het hotel waar iedereen, behalve Hendry, Tim en Erik, ging slapen. Lydia en Rowan vroegen nog even expliciet aan Corine of die hippe moderne BlackBerry nu echt uitstond, want zo’n nacht wilde ze niet nog een keer!Wat er precies allemaal die nacht is gebeurd willen de mannen niet kwijt.

Alleen dat ze onder de indruk waren van het gehalte korte rokje (ondanks de kou)! Zondag, de tweede dag van het toernooi. Na de finale van de seniorenheren startte de dag officieel met het onderdeel tuls voor de gekleurde banders! Gisteren deden er ongeveer 225 zwarte banders mee, maar vandaag waren er denk ik wel 2x zoveel deelnemers!

Eigenlijk begonnen de poules allemaal tegelijkertijd waardoor we niet meer zo goed weten wie er als eerste begon. Maxime had een grote poule en liep erg goed haar tuls! Ze was 1 van de laagst gegradueerde deelnemers in deze klasse, maar wist ondanks dit toch een hele mooie 3e prijs te winnen! Rowan had erg last van zenuwen. Voor het eerst vliegen, voor het eerst deelnemen aan een buitenlands toernooi allemaal factoren die toch meetellen. Tijdens haar eerste ronde tuls kreeg ze even een black-out, maar herstelde toch snel!

Gelukkig was ze technisch gezien wel een stuk beter waardoor ze uiteindelijk een hele mooie tweede prijs won! Roy liep ook erg strak en schakelde al zijn tegenstanders uit! Hij werd dus uiteindelijk eerste! Zouden de gekleurde banders net zoveel prijzen binnen halen als de dag ervoor?! Sander had een mega grote poule die erg lang duurde! Ook hij had de smaak te pakken en, na het winnen van goud die dag ervoor, schakelde hij ook de ene na de andere tegenstander uit! Uiteindelijk had hij de grootste poule van ons allemaal en werd heel erg mooi 3e! Wijnand, Raymond en Martin hadden ook een erg grote poule! De mannen liepen goed, maar wonnen helaas geen prijs.

Na het onderdeel tuls begon ook voor hen het sparren! Rowan kwam als eerste in actie en ondanks een rare poule-indeling waar alles een beetje vaag liep schopte zij in de finale de tegenstandster uit het veld! De zenuwen kwamen er dus nu positief uit waardoor ze een mooie 1e plaats haalde! Martin en Wijnand zaten bij elkaar in de poule! Uiteindelijk troffen de twee elkaar in de finale en na een leuke, maar toch ook spannende finale won Wijnand en Martin werd dus 2e! Voor beide een goed resultaat waar ze trots op kunnen zijn! Raymond draaide ook lekker.

De tegenstander in de finalepartij maakte alleen in het begin iets teveel punten waardoor Raymond met 3-2 net verloor! Toch een mooie prestatie! Inmiddels moesten wij, Hendry, Tim, Erik en Corine, richting het vliegveld, maar net in onze ooghoeken zagen we Sander zijn tegenstander het veld uitschoppen! Toch nog even kijken maar… Na een spannende partij waarin Sander alles heeft gegeven won zijn tegenstander toch net.

Roy en Maxime moesten geduld hebben, want bij hun op het veld schoot het niet echt op! Uiteindelijk hebben ze wel alles gegeven en hebben ze beiden gewoon nog een prijs gewonnen!! Allebei zijn ze 3e geworden!! Super goed! De weegschaal was voor Danny erg gunstig. Zo gunstig zelfs dat hij een poule lager kon uitkomen!! Wat we gehoord hebben ging het wel erg goed, maar was de tegenstander zelf net iets te sterk voor Danny. Wel erg jammer, maar Danny smsde zelf dat het wel eerlijk was gegaan… Inmiddels zitten wij op het vliegveld het verslag te typen! Wat een weekend, wat een sfeer en wat een resultaat zeg! De tijd is omgevlogen en er is, naar onze mening, geen enkele irritatie of wat dan ook geweest…

We hopen alle belangrijke dingen te hebben vermeld. Uiteraard zijn er een hoop bloopers en andere leuke dingen gebeurd die, helaas voor sommige mensen, zijn gefilmd! Er zal, vrij binnenkort, een film worden gemaakt met alle highlights! Wij willen via deze weg iedereen erg bedanken voor het gezellige weekend! Wij hopen dit volgend jaar nog een keer te evenaren!

En even alles nog 1 keertje op een rijtje (want wat zijn we toch trots): Hendry Bloks – 1e sparren Brian v.d. Brand – 1e tuls/1e sparren/1e teamsparren Niels Wildschut – 2e sparren/1e teamsparren Jeremy Dijkstra – 1e tuls/3e sparren/1e teamsparren Roy den Hollander – 1e tuls/3e sparren/1e teamsparren Maxime de Wit – 3e tuls/3e sparren Rowan Enderman – 2e tuls/1e sparren Martin Klomp – 2e sparren Wijnand Notenboom – 1e sparren Raymond McDiarmid – 2e sparren Sander Wildschut – 3e tuls/1e teamsparren

Groetjes van Hendry, Erik, Tim en Corine